Ранкове засідання 24 квітня

Цього тижня народні обранці вирішили працювати, за висловом Голови Верховної Ради Олександра Мороза, «у специфічному режимі»: зранку — пленарні засідання, опісля — в комітетах і фракціях. У сесійній залі зареєструвалися 259 депутатів. З парламентської трибуни знову лунали полум’яні політичні заяви, заклики: порозумітися, дочекатися рішення КС і водночас численні епітети на адресу політичних опонентів.

Зокрема, виступаючи від імені фракції Партії регіонів, депутат Орест Муц (на знімку) стверджував, що правовою базою для розв’язання політичного конфлікту має стати лише рішення КС, а «спокусам високопосадовців переступити Конституцію задля шкурних інтересів треба покласти край». Депутат закликав Президента дати правову оцінку антиконституційній, за його словами, діяльності опозиції, адже тільки рішення Конституційного Суду може визначити подальший хід політичних подій і переговорів. Водночас парламентарій запевнив, що Партія регіонів виконає будь-яке рішення КС.

Соціаліст Іван Бокий знову вдавався до образних порівнянь: за його словами, опозиція «діє за Остапом Бендером — побільше цинізму, бо людям це подобається». Тоді як, вважає лідер фракції, є всі підстави очікувати інфляції, зростання цін на газ та інші енергоносії. «Маємо передусім довіритися КС, як найвищій судовій інстанції, а з політичних механізмів треба відкинути злі підступи». Чим, на його погляд, зокрема, є пропозиція призупинити президентський указ задля схвалення низки законів, а також скасування політреформи.

Комуністка Катерина Самойлик повідомила, що на 28 квітня у Києві заплановано акцію на честь дивізії СС «Галичина», котра діяла в роки Другої світової війни, чим, на її погляд, кинуто виклик усьому народові України, прогресивному людству і пам’яті жертв війни та захисників нашої Вітчизни. КПУ звернулася до Київської держадміністрації з вимогою вжити всіх необхідних заходів для недопущення цієї акції.

Решта виступів депутатів також зводилися до одного — треба дочекатися рішення КС. Головуючий Олександр Мороз стверджував: «Можна писати заяви про складання депутатських повноважень і ховати їх у секретаріаті Президента чи інших місцях, знаючи, що ці заяви нічого не означають. Можна вкотре теревенити про зраду устами тих, хто зрадив усіх і давно. Можна закликати до дострокових виборів, переконуючи в тому, що вони є очищенням влади, але все це не закриває просту, але об’єктивну істину: указ неконституційний, незаконний, і в тому правда».

Потім народні депутати заслухали інформацію керівника постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Віталія Шибка про другу сесію ПАРЄ.

Депутати привітали з днем народження своїх колег — Ганну Герман та Сергія Майбороду.

А перейшовши до розгляду питань за порядком денним, депутати ухвалили у першому читанні проекти законів про запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування; зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства під час декларування зерна суб’єктами господарювання, що діють на ринку зерна; зміни до деяких законів України щодо стимулювання реконструкції і модернізації діючих та будівництва нових об’єктів нафтопереробної і нафтохімічної галузей; зміни до закону про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб; зміни до Цивільного кодексу щодо права власності, користування земельною ділянкою при переході права на нерухомість, яка на ній розміщена. У цілому схвалено зміни до закону про Антимонопольний комітет України, які регулюють строки повноважень членів цього комітету.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.