Нацкомісія з регулювання електроенергетики з червня підняла вартість електроенергії для населення в межах 10—40 відсотків залежно від рівня споживання.
Якою мірою це своєчасно? Як на мене — жодною. Піднімати тарифи на електроенергію для населення треба було давно, хоча я розумію, який це непопулярний крок для сімейних бюджетів із незначними фіксованими доходами. Мало того, що тариф не покривав 25 відсотків фактичних витрат на виробництво, передачу і доставку електроенергії до кінцевого споживача, ще й різницю усували за рахунок схеми перехресного субсидіювання. Це коли недоплату в тарифі однієї категорії побутових споживачів перекривають тарифним коштом іншої — промисловості, бюджетної сфери, підприємств агропромислового сектору. Отже, свідомо обмежуючи прибутки промисловості, по суті, знижували конкурентоспроможність її продукції. А картина має бути зворотною, про що свідчить досвід інших країн. 
У США, наприклад, тариф на електроенергію для населення вище на понад 40 відсотків за тариф для промисловості. І це логічно. По-перше, неконкурентна промисловість стимулює не процвітання, а бідність через несплату промисловими підприємствами податків із прибутків до загальнодержавного бюджету. По-друге, всім зрозуміло, що промисловість, однак, віднайде можливість компенсувати втрати в тарифі на електроенергію за рахунок кінцевого споживача через ціни на свою продукцію, бюджетні преференції тощо. По-третє, елементарний підрахунок показує, що витрати на поставку кіловата для населення вищі від витрат на його доставку промисловим споживачам. Власне, можна продовжувати й далі. По-четверте, промисловість понад усе потребує ліберальних тарифів, оскільки електроенергія — альтернативне джерело природного газу в металургії, наприклад.
Ми — не Америка, а українські доходи не — американські. Шкода. Але це розуміють і в НКРЕ. Освячене нею подорожчання електроенергії найбільше стосується платоспроможних категорій сімей із підвищеними рівнями споживання. Тарифи для будинків з електроплитами зі споживанням від 250 до 800 кВт/год. на місяць зростуть із 23,35 копійки до 32,2 копійки за кіловат.
Пільгові тарифи передбачено для багатодітних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.
Що дають, фігурально кажучи, копійчані тарифи промисловості? Пригадується, уряд висловлював намір скоротити цього року перехресне субсидіювання на мільярд гривень. Якщо вийде, то для промисловості це буде некопійчаним результатом.
Тільки цифри
Середньомісячні витрати внаслідок підвищення тарифів на електроенергію зростуть відповідно до норм споживання таким чином:
* 50 кВт-год. — на 1 гривню;
* 100 кВт-год. — на 3 гривні;
* 150 кВт-год. — на 4 гривні;
* 300 кВт-год. — на 12 гривень;
* 500 кВт-год. — на 23 гривні;
* 800 кВт-год. — на 40 гривень;
* 1000 кВт-год. — на 116 гривень.