Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України та до Закону України «Про оплату праці». За повідомленням інформуправління Верховної Ради, цими змінами передбачається визначити основні засади встановлення мінімальної погодинної заробітної плати як гарантії в оплаті праці працівників, які працюють з погодинною системою оплати праці. Законопроект також встановлює умови визначення погодинної мінімальної заробітної плати. Зокрема, мінімальну заробітну плату передбачається визначати одночасно в місячному та погодинному розмірі з урахуванням прожиткового мінімуму, загального рівня середньої заробітної плати, рівня зайнятості та інших економічних умов. Комітет зазначає, що «встановлення нової соціальної гарантії мінімальної погодинної заробітної плати, вдосконалення законодавства щодо порядку та критеріїв визначення мінімальної заробітної плати сприятиме створенню економіко-правових умов для збільшення доходів працівників, підвищить рівень соціального захисту працівників».

***

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» стосовно ведення передвиборної агітації та оприлюднення у ЗМІ компрометуючої інформації.

Законопроектом пропонується встановити чіткі правила оприлюднення засобами масової інформації під час виборчої кампанії матеріалів про кандидатів у народні депутати України, партії та блоки, які містять факти про порушення Конституції та законів України. Зокрема, ним передбачається скасувати обмеження для посадових та службових осіб і творчих працівників ЗМІ щодо поширення інформації, яка може вплинути на голосування громадян. Крім того, рекомендується вилучити положення, яке надає партії (блоку) можливість на власний розсуд вимагати від ЗМІ оприлюднити відповідь на інформацію, яку вони вважають недостовірною.

Члени комітету висловили низку зауважень до законопроекту. Зокрема, зазначалося, що запропоновані зміни не узгоджуються із загальною концепцією Закону «Про вибори народних депутатів України» та багатьма його положеннями. Наприклад, згідно зі статтею 68 закону проводити передвиборну агітацію із використанням ЗМІ мають право лише партії (блоки) суб’єкти виборчого процесу. Проте за положеннями цього проекту закону надається самостійне право ЗМІ оприлюднювати компрометуючі матеріали, які за своїм змістом є агітаційними, за власною ініціативою або ж за ініціативою будь-яких інших осіб. Однак відповідно до статті 12 закону ЗМІ взагалі не належать до суб’єктів виборчого процесу, з чого випливає недоцільність надання їм первинних прав у цьому процесі.

Крім того, запропоновані новації порушують принцип рівних прав і можливостей у виборчому процесі з ведення передвиборної агітації і користування ЗМІ, яке має забезпечуватись рівним та неупередженим ставленням засобів масової інформації до кандидатів у депутати, партій (блоків) суб’єктів виборчого процесу.