Керівник постійної делегації України у Парламентській асамблеї Ради Європи Віталій Шибко (на знімку) переконаний, що ПАРЄ у своїй резолюції, ухваленій на квітневій сесії, не стала на бік однієї із сторін політичного конфлікту в нашій державі, а «захистила загальноєвропейські цінності».

Про це В. Шибко заявив на прес-конференції в парламенті за підсумками квітневої сесії ПАРЄ, відповідаючи на запитання «Голосу України». Водночас депутат зауважив: європейські цінності полягають у тому, що треба керуватися законами, не заважати Конституційному Суду і не тиснути на нього, щоб дати змогу цій інстанції визначитися так, як вона це розуміє.

Керівник постійної делегації ПАРЄ поінформував, що під час обговорення проекту резолюції ПАРЄ від української парламентської делегації надійшло 17 поправок — як від представників коаліції, так і опозиції. І найбільш радикальні пропозиції від опозиції не було враховано. Зокрема, не знайшла підтримки у членів ПАРЄ одна з поправок від опозиції, яка передбачала, що Асамблея розуміє стурбованість опозиційних партій використанням коаліційною більшістю нечесних засобів у Верховній Раді.

За словами В. Шибка, спочатку за цю поправку проголосували 9 «за» і 9 «проти» членів моніторингового комітету ПАРЄ, однак потім переважив голос керівника моніторингового комітету, який не підтримав цю поправку. Було відхилено і таку пропозицію до тексту резолюції ПАРЄ, що Асамблея висловлює стурбованість практикою розширення коаліції за рахунок переходу депутатів з інших фракцій, що порушує волевиявлення народу на парламентських виборах-2006. Не було підтримано поправку, що президентський указ повинен вважатися чинним до рішення КС.

Відповідаючи на запитання, чи може Україна звернутися до Венеціанської комісії, якщо КС відмовиться розглядати президентський указ про розпуск парламенту, як це запропонував один із суддів КС, В. Шибко зауважив: це питання не в компетенції Венеціанської комісії. До того ж усі її висновки мають лише рекомендаційний характер.

Восени українське питання знову буде на порядку денному сесії ПАРЄ — за словами керівника постійної делегації в Асамблеї, члени моніторингового комітету ПАРЄ доповідатимуть на сесії про ситуацію в Україні. Водночас В. Шибко закликав членів української парламентської делегації, щоб у своїй роботі на Асамблеї вони не розділялися на коаліцію і опозицію та не вели суперечки перед усім світом. «Україна повинна більш опікуватися загальноєвропейськими проблемами, ніж відстоювати лише власну думку на сесіях ПАРЄ, — вважає В. Шибко. — Бо тоді нас більше розуміють».