Своє звання — народний депутат України — Віталій КОРЖ в особливий спосіб підтверджує наполегливою працею в народі, серед громадян-виборців, зокрема на рідній Чернігівщині. Цього разу Віталій Терентійович присвятив цілий день розгляду поточних проблем працівників соціальної сфери Новгород-Сіверського району.

Не з корабля, а з автомобіля; і не на бал, а на сесію районної ради київська виїзна команда, з Віталієм Коржем на чолі, всупереч своїм планам, була буквально витягнута переконливою Лідією Стариченко, помічником-консультантом народного депутата України в Новгород-Сіверському районі.

Якраз потрапили на доповідь Світлани Безпалої про стан і використання трудових ресурсів у районі, де в 2006 році створено 596 нових робочих місць; з них — 233 створили підприємці (в тому числі 16 осіб отримали 46 тис. грн. на відкриття власної справи), 327 — у сфері торгівлі й послуг. Тим часом збільшилося безробіття, яке охоплює 1080 офіційно зареєстрованих, з яких понад 500 осіб шукають роботу впродовж тривалого терміну. Водночас у районі існує дефіцит лікарів, фельдшерів, акушерок.

Київська команда поспішала — чекали заздалегідь узгоджені зустрічі, але Віталія Коржа попросили хоча б коротко виступити. Встав на трибуну, як завжди усміхнений:

«Я надзвичайно щасливий, що стою тут перед вами і можу відверто називати речі й події своїми іменами. Ситуація — тривожна: забагато нагромадилося брехні й підступності з боку тих, хто за привабливими обіцянками «створення добробуту вже сьогодні» використовує своє владне положення з антиукраїнською метою, послідовно руйнуючи й без того хисткий баланс між гілками влади в Україні, прямуючи до ліквідації її державного суверенітету. Водночас на місцях відчувається брак повноцінної, правдивої інформації.

Люди чекають від БЮТ рішучих дій. Тим більше, що у життя входить нове покоління, яке вимагає чесної відкритої дороги у великий світ.

Тому, крім моїх численних депутатських обов’язків, я з власної ініціативи взяв на себе конкретне завдання — дати селу інтернет, наблизити село, особливо молодь, до того стану, який ми називаємо інформаційним суспільством.

Якщо, наприклад, у Тунісі, де я був, господиня перед виходом за покупками спочатку вивчає пропозиції і ціни через інтернет, то чому в моїй рідній Дроздівці люди не можуть так само вільно орієнтуватися в інформаційному просторі?

Виявляється, що тепер вже можуть, бо мені вдалося забезпечити їх відповідною технікою і зв’язком. Зараз у селах Куликівського району люди беруть участь у засіданнях райради через інтернет. Це маленький, але цілком реальний внесок у велику справу побудови громадянського суспільства за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.

Радію, що ви взялися за будівництво цементного заводу, який суттєво змінить на краще суспільно-економічну і соціальну ситуацію не лише в районі, а й загалом на Чернігівщині. Майже тридцять років тому, коли працював на керівній посаді в Міністерстві промбудматеріалів УРСР, я намагався вирішити цю проблему, але тоді Москва заборонила. Тому ваше прагнення довести цю справу до логічного завершення — це для мене справжній подарунок. Сьогодні я також, як це вже стало традиційним, не з порожніми руками приїхав до вас...»

Голова Новгород-Сіверської райради Віктор Душин від імені депутатів району подякував Віталію Коржу за постійну увагу до потреб сіверців, за допомогу у розв’язанні проблем і доброчинну діяльність. Голова місцевого осередку партії «Батьківщина», депутат райради Олександра Мовчан подякувала Віталію Терентійовичу за щойно подарований комп’ютер.

Наша довідка

За повідомленням Ніни Слєдовської (помічниці-консультанта народного депутата України Віталія Коржа в Чернігівській області), яка досліджувала ситуацію на підставі останніх статистичних зведень, у Новгород-Сіверському районі в 92 населених пунктах проживає 31,8 тис. осіб.

Тобто якщо всі вони, разом із немовлятами, голосуватимуть за одну політичну силу, то й тоді їхніх голосів вистачить лише на обрання 0,47 депутата до Верховної Ради України.

А от жінок у районі майже на 20% більше ніж чоловіків, а це вже не смішно. Тому й частка дітей у загальній чисельності населення становить лише 16%, тобто одна дитина на 6,25 дорослих.

Обдарованих дітей у районі виявлено 92, а, отже, хтось вважає, що 50 бібліотек і одного музею в районі може вистачити для нинішніх умов повзучої демографічної деградації, вирішальними чинниками і обов’язковими атрибутами життя якої є алкоголь, тютюн і наркотики.

У районній лікарні вже чекали на приїзд київської команди. Головний педіатр району Алла Сич радісно привітала всіх прибулих і одразу запросила до свого кабінету.

Коли Віталій Терентійович особисто розпакував і урочисто вручив лікарні кардіограф нового покоління, виявилося, що для підключення цього новітнього приладу потрібно за допомогою фахівців спочатку добре вивчити спеціальну інструкцію.

Чернігівські фахівці з медапаратури швидко допомогли старшій медичній сестрі кабінету функціональної діагностики Анні Макеєнко освоїти прилад, і ось вже перша пацієнтка, обвішана датчиками і мереживом сигнальних дротів, задоволено всміхається на кушетці... Задоволено, бо в автоматичному режимі прилад одночасно фіксує і записує шість параметрів серцево-судинної системи і дає можливість надзвичайно точно діагностувати стан хворого.

Під час зустрічі з персоналом і хворими Віталій Корж розповів про ситуацію в країні, відповів на запитання, подарував стос книжок, дитячі іграшки, солодощі, а насамкінець закликав присутніх рішуче відмовитись від паління тютюну й від алкоголю, бо від них лише хвороби. Відмовився й від шампанського, на радощах запропонованого гостинними медиками...

У редакції газети «Сіверський Край», яку засновано 1919 року, Віталія Коржа і його супутників спочатку привітали досить стримано. Газета переживає непрості часи, виходить раз на тиждень накладом 4800 примірників. Журналісти скаржаться на брак коштів, техніки, кадрів. Тому із радісним здивуванням прийняли подарунки, що їм вручив Віталій Корж: великий редакційний принтер і комплект книжок патріотично-публіцистичного змісту.

Обмін думками підсумував народний депутат України: «Щоб змінити життя на краще, ми повинні змінити владу». Прощалися вже як давні добрі знайомі.

Радо зустріли Віталія Коржа у районному будинку школярів, який давно став центром дозвілля і творчості для 680 дітей, котрі розвивають свої таланти і навички у 22 гуртках під опікою кваліфікованих методистів. Віталій Терентійович не приховував задоволення, коли баян, виготовлений спеціально на його замовлення, прийняла Лариса Савченко, керівник вокального гуртка «Десняночка».

Господарі ознайомили гостей зі зразками творчості дітей у художньо-естетичному, декоративно-прикладному, туристично-краєзнавчому інших гуртках. Із вдячним словом до народного депутата України звернулася методист Олександра Гульчук, яка пошкодувала, що гості не мають часу навіть на те, щоб посидіти і випити кави...

У круговерті зустрічей, розмов, бесід Віталій Терентійович примудрився встигнути дати інтерв’ю для місцевого телебачення і радіо, зустрівся з місцевими активістами-«бютівцями», надав 500 грн. допомоги жінці, яка з плачем розповіла йому сумну історію своїх поневірянь.

Тема НАТО і стосунків із Росією виникала того дня у багатьох бесідах, але чи не найприємнішою була репліка однієї з учасниць дискусії, яка звертаючись до Віталія Коржа, сказала: «Ну ось тепер інша справа — все ясно. От якби ви й іншим так докладно все пояснили!»

Бесіда продовжилася на березі Десни, де повінь знову нагадала про необхідність будівництва мосту, бо нині навіть діти з того берега добираються до школи човнами.

Повертаючись назад, коли у сутінках поспішали до Києва, Віталій Терентійович зазначив: «Люди вже стали іншими. У них не лише з’явилася потреба зрозуміти ситуацію, а й прагнення активно вплинути змінами на краще. Вони хочуть бачити в народних депутатах своїх партнерів».

Лише один день, а як багато вмістив...