Врожай гине від посухи, воду ж відключило обленерго

«Ситуація в сільському господарстві Миколаївської області — загрозлива», — заявив начальник управління АПК облдержадміністрації Антон Яковлєв. Він зазначив, що дотепер незасіяними залишаються 173 гектари площ. У критичному стані перебуває 62 відсотки посівів пшениці і 80 відсотків ячменю. «Якщо незабаром не пройде дощ, то ми можемо втратити велику частину врожаю. А прогнози синоптиків — невтішні», — повідомив А. Яковлєв.

Погодні умови, що склалися, змушують аграріїв ретельніше готуватися до збирання врожаю, адже доведеться боротися за кожен центнер зерна. На колегії облдержадміністрації голова облради Тетяна Демченко відзначила: «Уже третій рік не працює закон про форс-мажорні ситуації в сільському господарстві, не до кінця зрозуміла ситуація із страхуванням посівів. Ми готові зібрати позачергову сесію облради і прийняти звернення до вищих органів влади, адже потрібно рятувати врожай».

На додачу до посушливої погоди проблеми виникли і з меліорацією полів: Миколаївобленерго відключило декілька меліораційних організацій від електропостачання, як пояснюється, за несплату. З огляду на це прийнято рішення провести засідання комісії з енергетики за участю антимонопольного комітету й розібратися в цій ситуації.

Олена ІВАШКО.

Миколаївська область.

Спека дихнула вірусом

Спека останніх днів поки що не дуже налякала хмельницьких хліборобів: пройшли дощі, котрі трохи зволожили землю. Однак на полях інша проблема — вірус озимих, від якого особливо потерпає пшениця. Погода, що встановилась, активно сприяє його поширенню.

Торік уперше в області зіткнулися з цим масовим захворюванням рослин. За словами першого заступника начальника облсільгоспуправління Юрія Кучерявого, тоді Хмельниччина втратила близько третини врожаю пшениці саме через це. Хвороба вражає насамперед листя рослини. Ослаблена, вона вже не може сформувати ні дужий колос, ні добре зерно.

Тепер вірус знову охопив майже третину районів краю. Щоб запобігти майбутнім утратам, уже запрошені столичні спеціалісти з проблем захисту рослин. У Теофіпольському та Чемеровецькому районах узято зразки вражених рослин, щоб точно визначити збудника недуги. Після цього доведеться призначити лікування. А воно буде недешеве. Використання біостимуляторів, додаткове підживлення — все це потребує і додаткових витрат від господарств. Навряд чи кожен, хто посіяв, зможе собі їх дозволити. Однак якщо хворобу не побороти, то принаймні зупинити потрібно. Якщо цього не зробити, вірус може охопити весь край.

Хмельницька область.