Рятувальну місію в охоплений бойовими діями Донецьк відрядив... сафарі-парк, що на Арабатській стрілці у Генічеському районі Херсонщини. 

Рятувати цього разу довелося не людей, а звірят: у місті безнадійно застряг мандрівний цирк-шапіто, в якому кілька тижнів тому саме народилося двійко бурих ведмежат. «Подзвонили власники тварин, які живуть у нас на півдні, і попросили вивезти малечу з цирку — самі їхати побоялися, а евакуювати її треба було терміново. І хоча я розумів, що є ризик, все одно погодився: по-перше, тварин шкода, а по-друге, навряд чи терористи страшніші за берберських левів та ведмедів, у чиїх вольєрах майже щодня бувати доводиться. Тож сів у свій джип і поїхав, — розповідає директор сафарі-парку Олексій Гетта. — Блокпости минув без проблем, але вже на окраїні Донецька стало лячно: над містом дим і в небі кружляють вертольоти та бойові літаки, чути стрілянину. В епіцентр бойових дій їхати не ризикнув — ведмежат мені привезли. «Хлопчики» на ім’я Чук і Гек були ручні (видно, що з ними попрацював досвідчений дресирувальник), добре вгодовані, і з «приданим» — десятьма пляшками козячого молока та солодкою манною кашею. Отож, запросив я клишоногих пасажирів до багажного відсіку і поїхав додому. На блокпостах двічі зупиняли автоматники із георгіївськими стрічками. Я їх заспокоював: кажу, у ваші розбірки не втручаюся, бо везу тварин, і відкривав багажник. Щойно сепаратисти бачили звірят, у них очі загорялися і я їх уже не цікавив — воліли краще роздивитися ведмедиків. Проминувши небезпечну зону, десь під Бердянськом зупинився, погодував Чука з Геком та за кілька годин привіз їх до сафарі-парку. А вже звідти їх, трохи втомлених дорогою, але в доброму гуморі, забрали власники».

Олексій Гетта — відомий на всю Херсонщину Айболить для братів наших менших. До Олексія Сергійовича привозили і поранених птахів, і скалічених тварин. Але в директора сафарі-парку серце стискається, коли він думає про те, в яку біду потрапили тисячі рідкісних і не тільки представників фауни, які мешкають у зоопарках і приватних колекціях на Донеччині, Луганщині та в Криму. На сході тварин лякають вибухи і постріли, та й харчі для поповнення їхнього раціону господарям діставати дедалі складніше. А в Криму «прогоряють» власники розважальних атракціонів з тваринами, яких незабаром нічим буде годувати. «Телефонували знайомі з Коктебеля — вони там тримають приватний дельфінарій і до того ж мають виставку екзотичних пернатих, — продовжує сумну розповідь Олексій Гетта. — Кажуть, сподівалися на травневі свята щось заробити, але туристи — ні російські, ні тим паче українські — на окупований півострів не поїхали, тож заробити не вдалося. Нині власники на утримання тварин і птахів беруть гроші в борг і сподіваються, що хоча б влітку публіка з’явиться. Та туристи їхати не поспішають».

На знімку: Олексій Гетта зі своїми вихованцями — берберськими левенятами.

Фото з архіву сафарі-парку.