Виступаючи на Всеукраїнському студентському форумі «Розвиток студентського самоврядування: важливий чинник забезпечення якості вищої освіти», Голова Верховної Ради України Олександр Мороз висловив переконання, що політичний конфлікт у державі буде «владнено політичними методами», налагоджено політичну співпрацю, а парламентські вибори відбудуться у 2011 році. І пообіцяв, що до списків буде залучено «багато представників цієї молодіжної аудиторії».

На форумі говорили про політику, студентське самоврядування, молодіжні проблеми й знову про політику. Звертаючись до присутніх, О. Мороз зазначив, що студентське самоврядування створює умови для того, щоб людина була активною, а вплив студентів і студентського самоврядування на якість освіти має бути значним. І закликав студентів разом із Міністерством освіти та науки вносити до парламенту пропозиції стосовно поліпшення роботи освітньої галузі, пообіцявши законодавчу підтримку.

Повертаючись до подій, глава парламенту вкотре назвав нинішній конфлікт «штучно створеним політиками» і застеріг від вплутування у нього молодих людей. Він повідомив, що підготував меморандум примирення і порозуміння, котрий готовий запропонувати Президентові України та іншим учасникам політичного дійства, в якому передбачено кроки на розв’язання ситуації, що виникла внаслідок видання Указу Президента від 2 квітня 2007 року.

Олександра КУЧЕРЯВА.

***

Голова Верховної Ради Олександр Мороз взяв участь у Всеукраїнській конференції Союзу жінок «За майбутнє дітей». Він зазначив, що вже більш як півтора роки роботу жіночої організації ослаблено через політичні перегони. І нагадав: у резолюції ПАРЄ, зокрема, звернено увагу на те, що ґендерний рух в Україні зазнає утисків. Голова парламенту переконаний, поки в нашому парламенті кількість жінок не становитиме 25—30 відсотків, позитивних зрушень у політиці не буде. Адже людина, яка піклується про дітей, дбає про родину, розподіляє сімейний бюджет, може осягнути й загальнодержавні проблеми.

Раніше в політику йшли за ідейними переконаннями, акцентував увагу Олександр Мороз, а нині побільшало політичних туристів — осіб, не байдужих погуляти, випити, але яким однаково, який транспарант тримати. Він наголосив, що Соціалістична партія виборів не боїться, але виборів легітимних. А тому нині маємо не розвалювати державу, а першочергово дбати про створення нормальних умов для життя. І підтримка жіночого Союзу тут просто необхідна, бо часто слабша половина людства буває набагато переконливіша за чоловіків, упевнений Голова Верховної Ради. Тому до списків соціалістів у 2011 році обіцяє долучити якомога більше жіноцтва.

Незважаючи на офіційність заходу, Олександр Мороз багато жартував, роздавав компліменти і квіти.

На знімку: Голова Верховної Ради вітає наймолодшого делегата конференції — Олену Горбань, яка саме відзначила своє 16-ліття.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.