Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про фінансування охорони здоров’я та медичне страхування». Зокрема, передбачається визначити бюджетні та страхові джерела фінансування. Запропоновано встановити порядок залучення додаткових коштів на основі запровадження двох організаційно-фінансових програм. Перша — державне соціальне медичне забезпечення, що дасть мінімально гарантований рівень обслуговування. Друга — страхування за рахунок обов’язкових внесків. Для працюючих вони становитимуть шість відсотків, для пенсіонерів — три відсотки від мінімального прожиткового рівня.

***

Для вдосконалення діяльності КС України Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект про внесення змін до Закону «Про Конституційний Суд України». Вони підвищать оперативність підготовки справ до розгляду, ефективність діяльності КС.

Комітет звернув увагу на те, що Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради рекомендувало прийняти законопроект за основу. Оскільки реалізація положень законопроекту матиме вплив на видаткову частину бюджету, то його норми пропонують застосувати з січня наступного року.

***

Правовою базою державної підтримки розвитку культури і мистецтва може стати проект закону про культуру, поданий Кабінетом Міністрів. Його підтримав Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, зазначивши, що нині основним складником правової бази для сфери культури і мистецтва є прийняті ще 1992 року «Основи законодавства України про культуру». Новий проект спрямований на вдосконалення чинних механізмів реалізації державної політики в галузі, врегулювання суспільних відносин, пов’язаних із створенням, розповсюдженням, збереженням і використанням культурних цінностей, та вдосконалення правових відносин у цій сфері. На думку членів комітету, прийняття проекту допоможе зміцнити соціальний статус професійних митців та працівників культури, підвищить рівень зайнятості в малих містах та на селі.