* Держкомстат поінформував, що зростання ВВП за січень-березень уповільнилося до 8 відсотків.

* Поточна заборгованість держбюджету з ПДВ сягнула 7,8 мільярда гривень.

* Нацбанк повідомив, що валютні надходження у березні зросли проти лютого на 5,6 відсотка.

Дочка мого сусіда на маршових сходах каже, буцімто працевлаштувалася, заробляючи на хліб відтепер протестами. Називає жартівливо себе декоратором. Мабуть, таки відчуває, що весна не терпить штучності у будь-яких проявах. В економічному — поготів. Якщо за нинішніх реалій людей лякають кризовими наслідками в економіці, то не інакше для того, аби виправдати власний переляк. Зростання ВВП уповільнилося другий місяць поспіль — до 8 відсотків, та поза тим це є рекордно високим показником від 2004 року. Здебільшого — завдяки створюваній доданій вартості в обробній промисловості (14,4 відсотка), в будівництві (14,2 відсотка) і торгівлі (14,1 відсотка). Напрочуд високу динаміку виробництва зумовили, по-перше, високий рівень оптових цін у базових галузях, по-друге, незвично швидкий початок будівельних і польових робіт, що сприяло інтенсифікації виробництва у металургійній та сервісних галузях АПК , по-третє, благотворний вплив споживчого попиту, про що свідчить зростання витрат домогосподарств, роздрібного товарообороту по країні на 30,3 відсотка. Високий тренд ВВП може зберегтися в часі з огляду на експортний ренесанс, фінансову стабільність, відносно низьку базу порівняння минулого року, рекордно високі ціни на метал у світі, зростання зарплат і пенсій з квітня, розгортання весняно-польових робіт тощо. Але тільки за умови, якщо справжні квіти не видавати за штучні, наступний день — за вчорашній. І без того плутанина ще та. Згадайте, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк дивувався, що торгівля з Росією знову розвивається найповільніше серед країн колишнього Союзу, тоді як послухати політиків — то найшвидше. У середу уряд вже вкотре заморозив капітальні видатки до розв’язання політичної кризи, не маючи на те серйозних економічних підстав (гіпотетично ще можна запідозрити бізнес у тому, що він реагуватиме на політичні чвари, але щоб так стрімко, як переконував парламентаріїв міністр фінансів Микола Азаров, уявити важко. — Авт.).

Згадайте, заступник глави секретаріату Президента країни Олександр Шлапак констатував: заборгованість з ПДВ сягнула 7,8 мільярда гривень. Це багато, бо, по суті, йдеться про гроші платників податків, які кредитують уряд за нульовою ставкою. Зрештою, ці борги нівелюють цінність перевиконання загального фонду держбюджету, привертають увагу до недофінансування його видаткових статей. Але ці борги не зростають, як дехто закидає, а скорочуються (у березні — на 228 мільйонів гривень). І відшкодовуються з огляду на питому вагу експортерів. Просто комусь треба, щоб ми думали інакше.

Прийняття урядом проекту Податкового кодексу — добре вже тому, що соромно його не мати, до того ж обіцяно до 2009-го знизити податкові ставки (ПДВ — до 15, податку з прибутку підприємств — до 20 відсотків) і передати низку доходів до місцевих бюджетів. Це має покращити і адміністрування ПДВ. Поза тим навіть це не виправдовує по суті бюджетного застою. Спрощений порядок нарахування ПДВ, ритмічне фінансування капітальних видатків, збільшення інноваційно-інвестиційної складової бюджету і надходжень від приватизації тощо лишаються поки що журавлями у небі. І це таки дуже прикро, адже не далі як восени Рада з нацбезпеки рекомендувала уряду спростити порядок відшкодування ПДВ з бюджету. Знехтували — і, зрештою, наразилися на адекватну відповідь з боку бізнесу. Пригадайте лишень, спочатку «ТНК-Україна», а за ним і ЗАТ «Укртатнафта» заявляють про борги держави з ПДВ: якщо першій завинили десятки, то другій — сотні мільйонів гривень. Дійшло до погроз припинити поставки сировини на НПЗ. Водночас світова динаміка цін на сировину і нафтопродукти значно випереджала внутрішню, а уряд це не обходило, оскільки, нехай і не так, як мріялося, а стабілізаційний запас почали створювати, до того ж ринок, як і раніше, потопав від імпортного (значно якіснішого) бензину, кількість якого у першому кварталі зросла у 2,2 разу. Тож наявне зростання оптових цін на початку місяця було ситуативне. А роздрібні ціни на автозаправках «підросли» за звітний тиждень у середньому на 1 відсоток, що цілком відповідає сезонним коливанням.

Валютний ринок — це найкращий барометр економічного тиску. Він демонстрував цілковиту рівновагу. Як повідомив Нацбанк, у березні валютні надходження, дякувати експортній виручці та інвестиціям, зросли проти лютого на 5,6 відсотка. Попри доволі похмурі оцінки у парламенті Першого віце-прем’єра — міністра фінансів Миколи Азарова, і Нацбанк, і комерційні банки заперечували відплив коштів з депозитних рахунків. Громадян кредитували без обмежень. На міжбанківському ринку Нацбанк сигналізував про свою готовність у разі перших ознак нестабільності підтримати курс гривні продажем доларів США. На готівковому ринку у березні вперше цього року пропозиція «зелених» перевищила попит на них. Валютні ж резерви Нацбанку, попри високі витрати за зовнішніми зобов’язаннями на початку року, зросли з урахуванням інтервенцій на 127 мільйонів доларів США, сягнувши приблизно 23 мільярдів доларів США.

... Знову зустрів дочку сусіда, котра повідомила, що повертається з якогось фуршету, де фірмачі пригощали її натуральними вітамінізованими продуктами. Життя таки щодня чогось учить.