Голова Верховної Ради України Олександр Мороз має намір запропонувати Президенту України та іншим суб’єктам політичного процесу, представленим у парламенті,

проект Меморандуму примирення і співпраці:

2 квітня цього року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та проведення дострокових виборів до парламенту. Головна причина появи Указу викладена в самому документі: неконституційний порядок формування і діяльності парламентської коаліції, що загрожує державному суверенітету України. Підписання Указу було і своєрідною реакцією Президента на конфлікт в парламенті між опозицією і коаліцією, залишення зали засідань великою кількістю депутатів з опозиції, що дискредитувало в цілому роботу вищого законодавчого органу в очах виборців.

Маючи підстави вважати указ Президента таким, що не відповідає Конституції України, для попередження негативного впливу його на здійснення правовідносин в структурах влади, парламент (до набуття чинності Указу Президента) ухвалив відповідні Постанови.

Виник конфлікт повноважень інститутів влади з непривабливими наслідками для суспільства і держави. Цей конфлікт загострив затамовані після виборів протиріччя, негативно вплинув на соціально-економічні показники розвитку країни, посіяв тривогу серед населення, стурбував міжнародну громадськість.

Конституційний Суд України розпочав провадження по цій справі на основі подання народних депутатів. Незважаючи на те, якими будуть висновки Конституційного Суду, сторони політико-правового конфлікту зобов’язуються брати цей висновок до виконання. Однак, керуючись вищими інтересами держави, дбаючи про стабільність у суспільстві, враховуючи також рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи, ми, що підписали цей документ, заявляємо про припинення ескалації конфлікту і беремо на себе зобов’язання здійснити план його врегулювання на основі компромісу, засад демократії та захисту інтересів народу. (План додається).

Ми звертаємося до учасників вуличних акцій, які підтримують своїх політичних однодумців, з вдячністю за небайдужість та з проханням повернутися додому, довіривши політикам владнати створений ними ж конфлікт.

Зобов’язуємося і надалі будувати взаємини на основі консультацій та інших демократичних процедур, поважаючи волю виборців та інтереси Української держави.

(підпис)

Загальний план врегулювання конфлікту

1. Одночасне прийняття рішення про скасування (призупинення на місяць або до рішення Конституційного Суду) Указу Президента від 02.04.07. та відповідних Постанов Верховної Ради і Кабінету Міністрів України.

2. В разі прийняття Конституційним Судом висновку про відповідність Указу Президента Конституції України оголошується виборча кампанія з перенесенням її початку для підготовки відповідної нормативної бази. Орієнтовно: літо-осінь цього року.

3. В разі негативного щодо Указу висновку Конституційного Суду парламент готує низку проектів, які потрібно розглянути і прийняти протягом травня:

— закон про вибори в новій редакції (відкриті партійні списки);

— уточнення до Регламенту (оформлення Регламенту законом — при потребі).*

— підготовка змін до Конституції (за окремою процедурою);

— прийняття у другому читанні змін до Закону про Кабінет Міністрів;

— прийняття законів про: референдум, Президента, спеціальні слідчі комісії, опозицію, судоустрій та статус суддів;

— надання нормативного статусу положенням Універсалу (варіант: розміщення документа в розділах засад внутрішньої і зовнішньої політики).

4. Сторони конфлікту підписують Меморандум примирення і співпраці.

* Маючи на увазі, що розширення коаліції за рахунок індивідуального членства уже неможливе.