Україна мусить діяти відповідно до тих рекомендацій, які запропонувала Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, відповідаючи на запитання стосовно можливого розвитку політичної ситуації в країні.

За його словами, наша країна має вирішити наявну кризу «в легітимний, суворо конституційний та мирний спосіб»: усі зобов’язані виконувати указ Президента, а після відповідного рішення Конституційного Суду — рішення суду. І вже залежно від вердикту представників Феміди визначатися, як рухатися далі. На думку Миколи Томенка, подальших вірогідних сценаріїв щонайменше три.

У разі визнання КС указу Президента законним Верховна Рада вносить зміни до виборчого законодавства й організовує дострокові вибори, які, швидше за все, переконаний заступник глави парламенту, відбуваються влітку цього року. У разі визнання рішення Президента неконституційним — дострокові вибори влітку не відбуваються. Якщо КС приймає нейтральне рішення, тоді політики мають самостійно розв’язати цю проблему. «Очевидно, що за умов усіх трьох сценаріїв знайдуться політичні гравці, які не погоджуватимуться з тим чи тим перебігом подій», — припустив Микола Томенко.

А єдиним шляхом розв’язання конфлікту, який може зберегтися після рішення Конституційного Суду, за його словами, є проведення невідкладно всеукраїнського референдуму стосовно дострокових виборів парламенту.