Хлопчик притискав до грудей стареньке плюшеве ведмежа як єдину рідну істоту в цьому величезному чужому світі. З часом він освоїться, звикне і, напевно, полюбить свій новий будинок. Тут смачно пахне з кухні, тут печуть апетитні булочки, екзотикою не балують, але яблук і цукерок не бракує. Їжа за розкладом пять разів на день. Школярам, крім іншого, покладуть бутерброд у портфель. Але ранком на заняття проводжає не мама, а вихователь, за яким закріплено по декілька діток. У Киево-Святошинському районному дитячому будинку їх 46. Наймолодшому — 5 років, «найдорослішому» — 15.

Оце наш новенький семирічний Мишко, каже директор дитбудинку Галина Коссовська. Він із сусіднього села Тарасівка. Тут і братик його старший на рік. Тато хлопчика лежить у лікарні потрапив під машину, а в бабусі інсульт. Мама жива, але де вона хтозна! Три роки як поїхала.

Їхні біографії дуже схожі. Легковажні батьки, неблагополучні родини...

Ці діти пережили в житті таке, що нам не могло наснитися в найстрашнішому сні, ділиться психолог Тетяна Кудрявцева. Вони тривожні, мінливі в настрої, їм складно зібратися і сконцентруватися, щоб вислухати вчителя. Практично всі педагогічно запущені й мають відхилення в розвитку мови. Цього року до нас у Боярку привезли 11-річну дівчинку, котра жодного разу в житті не була у школі. Нашим педагогам удалося за рік підтягти її до рівня 3 класу. І так хочеться вірити, що ми зможемо допомогти всім!

Найстрашніше покарання в дитбудинку тиждень без ігрової кімнати. Тут діти малюють, ліплять із пластиліну, роблять аплікації, квіти і прикраси з бісеру.

11-річна Оленка Назарова спритно нанизує намистинки на дротик: із безформної маси кольорових кульок має зявитися квітка.

Її робота зайняла перше місце на обласному конкурсі дитячої творчості, з гордістю розповідає Галина Коссовська. А ще одну картину з бісеру вона передала самому Президентові в подарунок. «Дівчина-Весна» називається.

Привчити дітей до праці і порядку було непросто. Після того, як декільком ведмедикам розпороли животи і здали в макулатуру кілька книжок з бібліотеки, директор дитбудинку ввела нове правило: всі відвідувачі ігротеки повинні записуватися в спеціальному журналі. Молодшим вивести своє прізвище допомагають старші.

В ігротеці працюють люди підготовлені, відзначає Тетяна Кудрявцева. Ми пропонуємо їм ігри для розвитку і корекції. Наші діти легко приміряють на себе негативні ролі. Кажуть наприклад: «Я буду поганим татом». Отут дорослі мають скорегувати ситуацію. Ось 7-річний Ромчик завжди хоче бути хорошим. За останній рік із вибухового неврівноваженого хлопчика він перетворився на джентльмена, захищає дівчаток, будує плани на майбутнє, поганого слова від нього не почуєш! Усе-таки наша робота дає свої плоди!

Є в дітлахів навіть свій домовий храм. Про що тут просять Бога маленькі парафіяни? Напевно, про найголовніше.

Коли до дитбудинку приїжджають гості, кожна дитина намагається схопити когось за руку, щоб він належав тільки їй одній. Персонально, каже Тетяна Кудрявцева. Якось студенти-психологи хотіли провести з дітьми цикл тренінгів не вийшло. У колективі не поговориш відверто. Тому тепер вирішили започаткувати програми «Старший брат» і «Старша сестра». Щоб у кожного був свій підопічний.

За 8 років роботи ми створили певне коло друзів дитбудинку, продовжує Галина Коссовська. Наші діти двічі на рік їздять відпочивати за кордон їх беруть до себе іспанські та італійські родини. Багато хто з них потім хочуть всиновити дитину, до якої привязалися.

У кабінеті їх «колективної мами» висять портрети всіх, чиї молитви були почуті. Хтось у довгому білому платті, як у принцеси, а хтось у смішній шапці Санта-Клауса, разом з усією новою родиною.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.