Про це Президент України Віктор Ющенко заявив на вчорашній прес-конференції після зустрічі з Премєр-міністром Віктором Януковичем. Щоправда, глава держави одразу додав, що зробить це, якщо буде сформульовано «на певний період часу» «пакет політичних компромісів».

Серед них кроки «на законодавчому рівні», які забезпечують недопустимість формування неконституційним способом коаліційної більшості. «Інколи цю норму називають імперативним мандатом», — зазначив Віктор Ющенко.

У «пакеті компромісів» має бути ухвалення низки документів із зауваженнями Президента, зокрема про опозицію, Регламент Верховної Ради, зміни до законів про вибори, Кабінет Міністрів, статус народного депутата, імперативний мандат та узаконення Універсалу національної єдності.

Стосовно останнього, повідомив глава держави, то це робоча назва. Проте суть одна необхідність формування ключових національних пріоритетів. «Щоб не було атаки на мову, суверенітет, цілісність території, єдність кордону, щоб не було дискусій стосовно прозорої чи напівпрозорої приватизації, формування ключових основ зовнішньої і внутрішньої політики», — сказав він.

Ще однією умовою, за словами Віктора Ющенка, є відновлення роботи ЦВК.

Крім того, треба зробити висновки із кризи стосовно системи правоохоронних органів. «В найтяжчу годину для нації ми маємо бездіяльну Генеральну прокуратуру, яка не може відновити верховенство закону. І від цього страждають демократичні процеси», — наголосив Президент і запропонував оголосити мораторій на використання спекулятивних громадянських позицій, формування штучного протистояння, формування псевдомайдану.

А однією з найголовніших умов розвязання кризи Віктор Ющенко вважає проведення всенародного референдуму щодо внесення змін до Конституції. «Суспільство повинно бути учасником врегулювання цієї кризи і винести свої уроки з поведінки влади, яка вдалася до тих кроків, які ми спостерігаємо декілька тижнів», — додав він.

Однак дострокові парламентські вибори, за словами Президента, залишаються невідємним моментом врегулювання кризи. «Це висновки, які дають змогу всім учасникам конфлікту зрозуміти недопустимість порушення Конституції тим способом, як це було зроблено», — зазначив глава держави.

Він вважає правовим вчинком написання заяв депутатами БЮТ та «Нашої України» про вихід із фракції й анулювання виборчих списків.

«Я відчуваю, що з усіх питань, які я вам сьогодні прочитав, крім дострокових виборів, сторона премєра згодна», — сказав Президент України.