Ранкове засідання 20 квітня

Після оголошення депутатських запитів були заслухані заяви депутатських фракцій. Раїса Богатирьова у своїй заяві висловила підтримку Партією регіонів резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, прийнятої минулого четверга. Представник фракції Соціалістичної партії України Сергій Кузьменко попросив правоохоронні органи дати відповідну оцінку деяким політикам. І закликав народних депутатів фракції «Нашої України» та БЮТ повернутися до зали засідань і працювати. Олександр Ткаченко (фракція КПУ) акцентував увагу на необхідності реалізації найважливішого, на його думку, збереження наших земель. За його словами, через невиконання охоронних заходів Україна вже втратила 2 млн. гектарів родючих земель. І тому краще направити гроші не на чергові вибори, а на збереження родючості грунтів.

Представник фракції «Наша Україна» Лев Гнатенко назвав «ієзуїтськими планами» заяви, що прозвучали на зїздах партій «Наша Україна» і БЮТ, про складання народними депутатами своїх повноважень. І закликав Президента не підтримувати ці партії, а думати краще про Україну і народ.

У своїй ремарці Голова Верховної Ради Олександр Мороз висловився, що Верховна Рада обовязково дотримуватиметься чинної Конституції, принципів демократії, безперечно, виконає рішення Конституційного Суду і висловив побажання неодмінно завершити другий етап політичної реформи в Україні.

Народні депутати заслухали попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ефективності функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку України. На думку доповідача, голови комісії Олексія Плотнікова, запровадження економічних зон дало певні позитивні результати, водночас недоліки, які є в роботі цих зон, повязані з недосконалістю чинного законодавства. Доповідач послався також на відсутність належних можливостей предметно провести перевірку і запропонував перенести заслуховування остаточного звіту комісії. Народні депутати 243 голосами ухвалили рішення продовжити роботу комісії і заслухати кінцевий звіт у жовтні нинішнього року.

Верховна Рада розглянула проект закону «Про продовольчі банки». Як зауважив доповідач, народний депутат Сергій Червонописький, йдеться не про фінансовий банк, а систему накопичення харчових продуктів та медикаментів і передання їх бідним верствам населення. Але були виявлені істотні недоліки, й депутати проголосували за те, щоб відправити цей проект на доопрацювання.

До порядку денного було внесено питання про розгляд проекту постанови «Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи» (до 21-ї річниці). Доповідач, голова підкомітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Данилін розповів про зміст запропонованої постанови. Зазначалося, що за останні роки видатки на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зросли майже вдвічі. Проте поглиблюється дисбаланс між зростанням загальних видатків державного бюджету і фінансуванням соціальних потреб громадян, які потерпіли внаслідок катастрофи. Так, видатки на ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії у загальному обсязі бюджетних коштів з 1998 по 2006 рік зменшилися у 3,8 разу. Прийнятою постановою Верховної Ради Кабінету Міністрів рекомендовано передбачити можливість збільшення видатків за кількома чорнобильськими програмами під час підготовки законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік». А в держбюджеті на наступний рік також передбачити збільшення видатків на виконання заходів соціального захисту громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, видатки на соціально-економічний розвиток населених пунктів, яким відповідно до Закону України «Про віднесення деяких населених пунктів Волинської і Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення» змінено статус території.

Уряду рекомендовано підготувати та подати на розгляд Верховної Ради проекти законів про спеціальний державний фонд поводження з радіоактивними відходами та загальнодержавну програму поводження з радіоактивними відходами на 2008—2035 роки. Здійснити невідкладні заходи з введення наступного року першої черги комплексу «Вектор», визначитися з остаточним терміном введення в експлуатацію другого сховища відпрацьованого ядерного палива і прискорити завершення передконтрактних переговорів з будівництва нового безпечного укриття.

І хоча постанова була змістовна, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зауважив: краще не щорічні постанови приймати (до чергової річниці), а постійно і чітко контролювати виконання чинного чорнобильського законодавства.

За скороченою процедурою були розглянуті проекти законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про впорядкування можливості диспозитивного застосування норм)», «Про внесення доповнення до Цивільного кодексу України (про прийняття спадщини)», «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (про адміністративний арешт)». Усі перелічені законопроекти були відправлені на доопрацювання.

На початку ранкового засідання головуючий Олександр Мороз привітав з днем народження народних депутатів Василя Мальцева, Володимира Малишева і Володимира Поляченка.

На знімку: народні депутати (зліва направо) Василь Сільченко, Сергій Чукмасов (обидва СПУ)