Молода людина, яка закінчила столичний вуз з червоним дипломом, пішла навчатися в ПТУ. Можливо, вона великий оригінал. Але, найімовірніше, за цим криється щось недобре, нечисте, таке, що походить від гоголівських «мертвих душ».

Звернули увагу на це співробітники управління СБУ в Луганській області. Незабаром вони викрили ще кілька цікавих фактів.

Наприклад, серед учнів луганського ПТУ виявлено аж ніяк не юних мешканців Москви, Дніпропетровська і навіть одного психічно хворого... Просто вражає, що здобуття «петеушної» освіти стало честю для тих, хто має престижну роботу і солідні посади. Хіба таке можливо? На папері так.

Соціологи стверджують, що про карєру мулярів чи малярів-штукатурів мріє з натяжкою один відсоток школярів. Професії, які явно не приваблюють, але план з набору учнів виконувати треба! Вихід із ситуації знайшов директор одного з училищ.

На початку 2005-го, коли воно завалило планове завдання, його керівник викликав до себе особливо наближених викладачів і майстрів на нараду. Доки колеги переглядалися і важко зітхали, директор запропонував, точніше, дав указівку вирушати на пошуки фіктивних учнів...

З 2005 по 2007 рік у ПТУ «вступило» 60 молодих людей, котрі бажали освоїти будівельні професії. Як це вдалося? Через знайомих, родичів і навіть колишніх однокласників. Як і належить, усім «учням» було призначено стипендії, які по банківських пластикових картках щомісяця отримували педагоги. Чверть суми вони передавали директору. Викладачам доплачували за додаткові години, начебто проведені в аудиторіях.

Луганськ.