Учора Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію за підсумками розгляду питання «Функціонування демократичних інституцій в Україні».

Асамблея звернулася до Президента, народних депутатів та уряду України з проханням «вирішити існуючу кризу в законний, суворо конституційний та мирний спосіб, шляхом легітимних дострокових виборів, що походять від рішення Конституційного Суду, чи шляхом досягнення компромісу в ході переговорів. Усі учасники процесу мають утриматися від різких та упереджених публічних заяв на підтримку чи засудження будь-якої політичної сили в Україні».

ПАРЄ занепокоєна повідомленнями про залучення неповнолітніх у масові політичні акції, що порушує Конвенцію ООН про права дитини.

Політичні сили України закликано терміново поновити роботу над тим, щоб привести конституційні положення у відповідність до європейських стандартів. Асамблея сподівається, що Венеціанська комісія буде активно до цього залучена. Крім того, ПАРЄ вважає неприйнятним відкликання народних представників політичними партіями («імперативний мандат») у демократичній державі.

І звичайні, і дострокові вибори асамблея вважає легітимним демократичним інструментом для обрання та контролю народом влади, що діє від його імені. У цьому відношенні відзначено: існуючі положення законодавства, що регулюють проведення дострокових виборів у межах встановлених Конституцією часових рамок (60 днів), є недостатніми і не гарантують належних умов для вільних та справедливих виборів. Асамблея шкодує, що уряд не виконав формально чинний указ та не виділив необхідне фінансування для цих виборів. До того ж повністю пропорційна система із закритими виборчими списками та єдиним виборчим округом, підтверджена конституційними змінами 2004 року, на думку ПАРЄ, не гарантує обрання парламенту, який представляє українське суспільство в усьому його розмаїтті.

Резолюція засуджує нашу судову систему, яка постійно використовується неналежним чином іншими гілками влади. А тиск на конституційних суддів вважає неприпустимим і кримінальним. З другого боку, прикро, що впродовж восьми місяців існування свого складу Конституційний Суд не прийняв рішень і не зробив внесок у вирішення кризи на її більш ранніх стадіях.

Асамблея переконана: для того, щоб ефективно подолати зазначені вище проблеми, усі сторони конфлікту мають взяти участь у відкритому та конструктивному діалозі. Генерального секретаря Ради Європи закликано вжити в пріоритетному порядку всіх належних заходів у його компетенції, з тим щоб сприяти процесові вирішення політичної кризи в Україні.

Асамблея закликає українських лідерів побудувати нову політичну довіру через створення дієвих механізмів гарантування національної єдності, справедливої політичної конкуренції та узгоджених і комплексних реформ, основні напрями котрих було окреслено в резолюції.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз подякував ПАРЄ за можливість бути присутнім у залі під час розгляду цього питання і висловив задоволення рішенням, яке ухвалила асамблея.