Ранкове засідання 19 квітня

Розпочали із звернення до Парламентської асамблеї Ради Європи, яка розглядала на своєму засіданні політичну ситуацію в Україні. У ній зазначається, що розвязання штучних провокаційних конфліктів лежить у правовій площині. Отже, лише Конституційний Суд має стати арбітром політичного протистояння. Поза тим, Президент України і його оточення вдаються до неприхованого тиску на Конституційний Суд з метою примусити його прийняти неправове рішення щодо дострокового розпуску вищого законодавчого органу. За таких обставин Верховна Рада залишала за собою право звернутися до міжнародних посередників у вирішенні політичної кризи цивілізованими засобами. Тепер час настав, оскільки дійшло до відкритих погроз суддям, дискредитації верховенства права.

Народні обранці прийняли спеціальну постанову щодо неприпустимості екстремістських дій біля будинку Конституційного Суду. Про те, що саме там відбувалося і які заходи реагування вживали органи правопорядку, доповів міністр внутрішніх справ Василь Цушко. За його словами, уранці 18 квітня біля Конституційного Суду зосередилося близько 10 тисяч прихильників різних політичних сил, що змусило правоохоронців утворювати обмежувальні коридори для проходження суддів. Оскільки до МВС надійшло клопотання від Голови Конституційного Суду Івана Домбровського, в якому він просив забезпечити вільний доступ суддів на робочі місця, міліція діяла адекватно ситуації, не застосовуючи фізичної сили і спеціальних засобів. Подібно до того, як це відбувалося біля секретаріату Президента, коли, за його словами, мікроавтобус з членами коаліції намагалися зупинити члени «Пори». Міліціонери і там виявили себе миротворцями. Виконуючий обовязки генерального прокурора Віктор Пшонка повідомив про те, що інформація з Інтернету стосовно корупційних діянь, у яких нібито замішана Сюзанна Станік, є фальшивкою. Нині Генпрокуратура порушила дві кримінальні справи за ознакою тиску на Конституційний Суд і втручання в діяльність правових органів.

Народні депутати відклали роботу тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки фактів корупційних дій окремих посадових осіб МВС, про які йшлося у статті «Інша міліція», опублікованій у газеті «2000» за 8 вересня 2006 року. Причина тільки напередодні завершено перевірку КРУ.

Далі прийняли низку важливих законопроектів у другому читанні. Вони стосувалися змін до статті 72 Закону України «Про судоустрій», до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо правопорушень у сфері карантину рослин).

Ухвалили зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», до статті шість Закону України «Про транзит вантажів».

З урахуванням усіх поправок народні обранці прийняли в цілому Закон України «Про організаційно-правові засади вилучення (викупу) земель права приватної власності».

Найбільше голосів набрав законопроект, який стосувався організації та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні. Не мали принципових заперечень прийняті у другому читанні законопроекти «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» і «Про Фонд державного майна України», який внесли до порядку денного і прийняли з урахуванням наявних поправок.

Ухвалили у другому читанні ще один довгоочікуваний законопроект про амністію. Востаннє амністія була в Україні два роки тому, на чому наголосив доповідач голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення та правоохоронної діяльності Сергій Гусаров. Проте амністія не стосуватиметься тих осіб, які вчинили тяжкі злочини.

А на початку пленарного засідання головуючий Адам Мартинюк привітав з днем народження народного депутата Олега Надошу.

На знімку: народний депутат від Партії регіонів Володимир Малишев (ліворуч) та міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.