Учора Конституційний Суд продовжив розгляд справи про конституційність Указу Президента України від 2 квітня 2007 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України». На засіданні були присутні всі 18 суддів, яким міліція забезпечила безперешкодний прохід до суду. Представник Президента України в КСУ Володимир Шаповал продовжував відповідати на запитання суддів КС та інших учасників процесу.

А тим часом Служба безпеки України наголошує, що вона зобовязана ретельно розглянути звернення народних депутатів України про невідкладне вжиття заходів реагування стосовно перевірки інформації про вчинення корупційних діянь та дій, що містять ознаки низки злочинів, суддею Конституційного Суду України С. Станік. Зокрема, в заяві прес-центру СБУ вказано: «на даний час можна сказати, що зазначена в депутатському зверненні інформація знайшла своє часткове підтвердження. Тому СБУ було направлено листа до Голови КСУ з проханням сприяти службі у зясуванні всіх обставин навколо цієї ситуації. Робота, яка нині здійснюється, продовжується разом з Генеральною прокуратурою, і кваліфікацію цим діянням буде надано пізніше. З моменту звернення народних депутатів і до цього часу в межах чинного законодавства тривають відповідні заходи щодо отримання додаткових документальних матеріалів».

У свою чергу Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом втручання в діяльність суддів Конституційного Суду, у тому числі і діяльність судді-доповідача у цій справі С. Станік за частиною 1 статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обовязків або добитися винесення неправосудного рішення).

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, «проведеною перевіркою встановлено: з метою перешкодити виконанню суддями Конституційного Суду обовязків в інтернет-виданнях, а також у засобах масової інформації розповсюджується інформація, яка не відповідає дійсності, є неправдивою та дискредитує суддю-доповідача у цій справі Станік С. Р. 12 квітня 2007 року в інтернет-виданні опублікована стаття, в якій Станік С. Р. звинувачується в незаконному отриманні квартири вартістю 2 млн. доларів. За цим фактом Генеральною прокуратурою проведено перевірку, в порушенні кримінальної справи відмовлено за відсутністю події злочину... квартира була отримана внаслідок договору дарування від близької родички відповідно до вимог чинного законодавства. Перевірено було також законність придбання квартири цією родичкою і встановлено, що права власності на неї було отримано законно на підставі інвестиційного договору ще чотири роки тому. Крім того, на брифінгу в Службі безпеки України була оприлюднена інформація про отримання близьким родичем Станік нерухомих обєктів. Ця інформація в подальшому була розповсюджена в засобах масової інформації з метою впливу на свідомість суддів Конституційного Суду України під час розгляду ними справи по суті».

Також через блокування Конституційного Суду в середу Генпрокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину захоплення державної будівлі.

Сюзанна Станік йде на засідання Конституційного Суду

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.