Представники фракції Блоку Юлії Тимошенко написали заяви про складення депутатських повноважень. Їх підтримала і партія «Народний союз «Наша Україна».

Відповідно до законодавства, якщо 150 народних депутатів відмовляться від свого місця у Верховній Раді, її повноваження буде припинено. Сьогодні в БЮТ — 125 обранців, ще в одній опозиційній фракції блоку «Наша Україна» — 77. Про це сказав народний депутат Андрій Шевченко (фракція БЮТ). Заяви буде пущено в хід, якщо виникне потреба дати «політичний сигнал» про готовність народних депутатів відмовитися від крісла в будинку під скляним куполом, а також для того, щоб у Президента були «додаткові підстави» для дострокового розпуску парламенту.

На засіданні «Нашої України» зазначалося, що складення повноважень народних депутатів нині неможливе через припинення повноважень Верховної Ради, і правильний крок написати заяви про вихід із фракції. Рішення за цими заявами прийме міжпартійний зїзд блоку «Наша Україна», передає «Інтерфакс-Україна».

Представники Партії регіонів називають «подарунком для коаліції» наміри опозиціонерів скласти депутатські повноваження. Зокрема, за словами першого заступника керівника фракції Василя Кисельова, якщо це станеться, то «Україна заспокоїться і все буде нормально». А лідер комуністів Петро Симоненко не вважає відмову опонентів працювати в парламенті причиною для його розпуску. Все одно залишаться понад 226 депутатів, каже він.

* * *

Як стало відомо, зїзд БЮТ припинив повноваження народних депутатів, обраних від блоку. На порядку денному стояло також питання про виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку та звернення до ЦВК про виключення кандидатів у народні депутати від блоку, які, за підсумками результатів виборів 26 березня минулого року, вважаються необраними.

А на міжпартійному зїзді блоку «Наша Україна» прийнято рішення про виключення зі складу Партії підприємців та промисловців України. Це стало можливим з огляду на власне рішення ПППУ про перехід до складу коаліції. Крім того, на зібранні з ініціативи партії УРП «Собор» достроково позбавлено депутатських повноважень усіх народних депутатів, обраних від блоку «Наша Україна», які увійшли до владної коаліції.