Верховна Рада ухвалила зміни та доповнення до деяких статей Закону України «Про вищу освіту».

Зокрема, зміни торкнулися статті 38 «Студентське самоврядування». Відповідно до неї створення у ВНЗ органів студентського самоврядування (ОСС) віднині покладається на самих студентів.

Передбачається, нововведення значно розширять повноваження ОСС. Ними обумовлено 10-відсоткове представництво студентства у вчених та педагогічних радах, можливість участі спудеїв у виборах ректорів і керівників факультетів та завідувачів кафедр.

У всіх навчальних закладах органи самоврядування є виборними і формуються терміном на один рік шляхом таємного голосування студентів.

Міністр Станіслав Ніколаєнко зазначив, що відтепер адміністрація ВНЗ узгоджуватиме з лідерами самоврядування рішення про: відрахування студента з вузу на підставах, не повязаних з академічною заборгованістю; поселення студента в гуртожиток та виселення з нього, крім випадків, повязаних з невиконанням умов договору про надання гуртожитку (у разі його укладення); правила поведінки студентів та правила проживання в гуртожитках; участь у програмах міжнародного обміну студентами.

За словами міністра, змінами передбачено активне залучення молоді до роботи комісій з ліцензування та акредитації ВНЗ.

З цього року представник студентства входитиме до складу Державної акредитаційної комісії.