Учора вперше під склепінням парламенту на всеукраїнські збори зібралися депутати усіх скликань. У президії троє колишніх Голів Верховної Ради: Леонід Кравчук, Олександр Ткаченко, Володимир Литвин.

За головуючого старійшина українського парламентаризму Леонід Кравчук. Він наголошує: причина безпрецедентно представницького зібрання спроба відшукати цивілізований шлях виходу з політичної кризи, яка вже перейшла у фазу політичного екстремізму.

На його думку, першопричина конфлікту у боротьбі за владу.

Володимир Литвин у своїх висновках ще категоричніший: першопричина у боротьбі за контроль над владою. Такого висновку він дійшов, спостерігаючи за теперішніми діями силових органів.

Судячи з реакції залу, з ним погоджуються не всі. Хоча без винятку всі присутні вбачають у нинішній політичній кризі пряму загрозу парламентаризму. На думку Лариси Скорик, парламентаризм це головна підвалина демократії, але сьогодні ситуація до такої міри «дика», що постає загроза розвалу української держави. Її виступ час від часу переривають оплески. Але про одностайність не йдеться. Якщо вона вважає, що парламентська більшість формувалася цілком правочинно, то колишній Премєр-міністр Вітольд Фокін цю думку не поділяє. Але і вона, і він мають цілком конкретні претензії до Президента України Віктора Ющенка. І конкретні поради виходу з кризи. Їх узагальнює колишній Премєр-міністр Валерій Пуствойтенко: невідкладно сісти за стіл переговорів і скасувати указ про дострокові вибори до Верховної Ради. До цього приєднуються Омелян Парубок, Володимир Яценко та інші. Вони солідарні з тими, хто вважає, що визнання легітимним указу Президента про розпуск Верховної Ради 5-го скликання створить небезпечний прецедент, яким можуть скористатися майбутні президенти України для оголошення перевиборів за власним бажанням і з власних міркувань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.