Слідопити військово-історичного клубу «Каховка» на Херсонщині відшукали рештки воїна Радянської Армії, котрого першим у Велику Вітчизняну представили до ордена Червоної Зірки. Він виявився українцем!
— Під час розкопок під Каховкою обабіч засипаної землею воронки підняли рештки кількох солдатів, загиблих від вибуху артилерійського снаряду десь у серпні-вересні 1941 року. Тільки один з них мав медальйон-смертник, дані з якого вдалося розшифрувати. З ними вирушили до Центрального архіву Міноборони РФ, — розповідає командир ВІК «Каховка» Анатолій Обелець. — За два тижні пошуку знайшлися дані про героя. Він виявився родом з Полтавщини. У нагородному листі на нього від 23 червня 1941 р. сказано, що сержант Петро Городчанінов підірвав міст перед колоною ворожих військ. А тоді з іншими червоноармійцями дав жорстокий бій окупантам. Нагороду воїнові вручити не встигли — кавалером ордена він став посмертно. Ми знайшли також родичів загиблого — на перепоховання приїздила його племінниця.
Тільки протягом нинішнього року на території колишніх Нікопольського та Херсонського плацдармів члени ВІК «Каховка» розшукали рештки 53 солдатів. Пошуковці запевняють, що непохованих там значно більше. Лише на Нікопольському плацдармі загинуло близько шести тисяч хлопців з навколишніх сіл, яких мобілізували одразу ж після звільнення з окупації. Багато кому навіть не встигли видати перед боєм солдатські книжки.
На 25-річчя Перемоги у Центральному архіві Міноборони тоді ще СРСР хтось розв’язав мішок з тими книжками і відправив сумне повідомлення бабусі Анатолія Обельця. Її чоловік вважався зниклим безвісти. «Похоронка», що прийшла за чверть століття, вразила серце натрудженої жінки, як куля: вона згасла за кілька днів після її отримання, залишивши сиротами чотирьох дітей. Після цього її онук і вирішив повертати з небуття солдатів Вітчизняної.