Рахунковою палатою перевірено ефективність використання коштів субвенції з державного місцевим бюджетам на погашення заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту».

За висновками фахівців, управління цими коштами несвоєчасно і нерівномірно на центральному та місцевому рівнях у 2005—2006 роках здійснювалось.

Гроші тривалий час не перераховувались на рахунки розпорядників коштів нижчого рівня, установ та організацій освіти.

Несвоєчасне затвердження порядку і розподілу субвенції між регіонами призвело до того, що позаторік фінансування і відповідні виплати протягом січнясерпня на суму понад 350 мільйонів гривень не здійснювались. У 2006 році протягом січня березня виплата не проводилась на суму майже 133 мільйони гривень.

Наприклад, управлінням освіти і науки Київської облдержадміністрації торік гроші розподілені в розмірі, в середньому, на рівні 20 відсотків від загальної суми заборгованості. До того ж чиновникам управління виділено 100 відсотків, а, скажімо, обласному Центру творчості дітей та юнацтва лише шість відсотків від загальної суми заборгованості. Такі «розподіли» зафіксовано в багатьох регіонах.

За наявності значної заборгованості з виплат за вислугу років та матеріальної допомоги на оздоровлення, після завершення 2005—2006 років повернуто до держбюджету 2,8 мільйона невиплачених гривень, у т. ч. по Львівській області два мільйони гривень, АР Крим понад 100 тисяч гривень.

А тим часом в Донецькій, Одеській, Харківській областях і Києві встановлено факти завищення обсягів боргу на 3,3 мільйона гривень.

Несвоєчасність виплат та інші порушення і недоліки призводять до численних скарг. Так, у 2005—2006 роках до МОНУ надійшло понад 400 звернень освітян.