У Луганську починається широкомасштабна операція з нейтралізації терористичних груп у місті. Передусім йдеться про бойовиків, що захопили будівлі Луганської ОДА, СБУ та інші важливі адміністративні об’єкти міста. Як стверджує військовий експерт Дмитро Тимчук, ця операція силовиків, у якій будуть задіяні сили авіації і бронетехніка, спричинена винятково діями терористичних груп у Луганську.

2 червня центр міста був наляканий сильним вибухом, що пролунав близько третьої години дня біля будівлі облдержадміністрації.

У прес-службі АТО заявили, що «вибух у Луганській ОДА стався через необережне поводження зі зброєю». «Чутки, які поширюють терористи, що українська авіація скинула бомбу на будівлю Луганської облдержадміністрації, не відповідають дійсності», — заявив прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашковський. Він також додав, що на території Луганська українською авіацією знищено два блокпости ЛНР, однак сили АТО не ведуть вогонь по житлових кварталах міст і не використовують авіацію в цих районах. Одне слово, будівлю ОДА авіація не бомбила.

Свою версію оприлюднило й Головне управління МВС України в Луганській області. Тут підтвердили: вибух у Луганській ОДА стався не внаслідок авіаудару, а від ракети з переносного зенітного ракетного комплексу (ПЗРК). На відео з камер зовнішнього відеоспостереження видно, що вогненний спалах відбувся за флагштоком біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Тобто стріляли зі скверу, а не з висоти. До того ж є очевидці, котрі бачили, як було зроблено постріл. Однак ракета не полетіла у бік літака, а змінила курс і влучила у вікно ОДА, де був кондиціонер. Фахівці кажуть, що, швидше за все, це була ракета з тепловим наведенням і вона зреагувала на тепло, яке виділяє кондиціонер. За попередніми висновками експертів, коли літак ішов на розворот, то міг бути вразливим, тому, можливо, терористи намагалися його збити із зенітно-ракетного комплексу. Але трапилося непередбачене. З волі випадку журналістові «Голосу України» вдалося бути біля облдержадміністрації через п’ять хвилин після вибуху, бачити паніку, що розпочалася серед мешканців захопленого будинку, і чути їхні переговори. Вони здивовано запитували один одного: «Це були наші чи ні?». У результаті вибуху в Луганській обласній державній адміністрації загинуло семеро людей, восьмеро — госпіталізовано. Стан декого з них тяжкий.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Павла Малиша, багато потерпілих з осколковими пораненнями. На четвертому поверсі будівлі, де раніше перебувала обласна рада, пошкоджено частину приміщення (на знімку), однак великих руйнувань і пожежі не було.

Луганськ.

 

Фото Станіслава  МИХАЙЛОВА  (Укрінформ).