Лідія Михайлівна у свої 77 років жила в трикімнатній квартирі одна і, як їй радили, сторонніх людей до себе не пускала. Боялася аферистів. На жаль, це її не врятувало.

Можна собі уявити стан літньої жінки, коли їй вручили рішення суду про те, що квартира, у якій вона прожила мало не 30 років, їй уже не належить. Тепер право власності мав сусід, що живе поверхом нижче. Відповідно до документів він, мовляв, був прописаний на житлоплощі пенсіонерки вже 12 років і тепер вимагав віддати метри, які належать йому. Невідомо, чим би закінчилася ця історія, якби в неї не втрутилися співробітники спецпідрозділу Управління СБУ в Луганській області. Вони розкрили схему афери і сьогодні допомагають жінці поновити свої права на житлоплощу.

Квартира Лідії Михайлівни давно не давала спокою її заможному сусіду В., котрий мріяв про дворівневі апартаменти. Гроші в нього водилися, але навіщо з ними розставатися, якщо є різні способи економії. Шахрайство, наприклад. Є і фахівці в цій справі. До складу групи, що «взялася за вирішення питання», входили колишній співробітник правоохоронних органів, юрисконсульт житлово-комунального підприємства, на балансі якого значилася квартира пенсіонерки, а організатором і натхненником став раніше судимий А.

Згідно з виробленою схемою, сусід подав у третейський суд позовну заяву до житлово-комунального підприємства, у якій заявив про своє право власності на квартиру бабусі. Юрисконсульт, зрозуміло, підписала угоду про розгляд цього спору в суді і надала фіктивні документи, які доводять, що громадянин В. справді 12 років жив на площі пенсіонерки. На підставі цих відомостей третейський суд ухвалив рішення про визнання за В. права власності на квартиру Лідії Михайлівни. Поки бабуся перебувала в розгубленості, один з районних судів Луганська видав виконавчий лист про примусове виконання рішення третейського суду. І незабаром В. зареєстрував на своє імя право власності на квартиру в бюро технічної інвентаризації, а потім оформив оборудку дарування організатору афери. Право власності на квартиру в БТІ тепер уже було зареєстровано на організатора афери.

Правоохоронці вийшли на слід махінаторів, проти них порушена кримінальна справа і сьогодні вирішується питання про скасування незаконного судового рішення про визнання за В. права на власність квартири.

На жаль, це непоодинокий випадок. За даними правоохоронців, у Луганську сьогодні діє кілька кримінальних формувань аналогічної спрямованості. Кількість квартир, право власності на які переоформлено із застосуванням схожих схем, обчислюється десятками. Примітно, що до складу таких груп входять колишні працівники правоохоронних структур, які мають інформацію про квартири, які можна прибрати до рук. Як правило, їхніми власниками є самотні старі чи морально занепалі люди алкоголіки, наркомани. У квартирних аферах беруть участь і працівники ЖЕКів, що також володіють важливою інформацією. Наприклад, у кого з мешканців великі борги за комунальні послуги. У таких випадках вони беруться попередньо погасити борги, щоб «засвітитися» як мешканці.

Відомий випадок, коли шахраї хотіли прибрати до рук квартиру одного хворого на СНІД, що був під слідством. Тут працювала така схема. Хазяїну квартири запропонували одружитися з дівчиною, а натомість пообіцяли посприяти, щоб до суду він перебував на підписці про невиїзд, а не сидів у СІЗО. Той погодився. Впустив молоду дружину на свою житлоплощу, природно, прописав її. Фінал «вистави», здається, пояснювати не варто. В іншому випадку господарі виїхали на дачу, а квартиру здали квартирантам. Коли повернулися, з жахом довідалися, що вже не є власниками житлоплощі. Ці та інші афери сьогодні розслідують правоохоронці.

Як же вберегти своє житло від зазіхань шахраїв? На думку співробітників СБУ, найнадійніший спосіб не тільки приватизувати квартиру, а і зареєструвати в БТІ право власності на неї. Цей крок, вважають правоохоронці, знизить ризик стати жертвою шахраїв. І ще. Мабуть, не варто покладатися тільки на свої знання і можливості.

Луганськ.