Юні українці виграли малий чемпіонат світу!

Хокей. ЦельАмЗеє (Австрія). 16-й міжнародний турнір (U-14).

Приємно повідомити, що ці престижні змагання, котрі називають малим чемпіонатом світу, виграла українська команда. Про те, як усе відбувалося, кореспондентові «Голосу України» в ексклюзивній розмові розповів наставник переможців киянин Андрій УТКІН.

Либонь, варто почати з того, що до Австрії ми потрапили з ініціативи і завдяки президентові Української юнацької хокейної ліги Олегові Моллеру. Чемпіонат цієї організації розігрують півтора десятка команд. Серед них і київський «Сокіл-93», котрий делегував до збірної ліги левову частку гравців.

А які команди були представлені у збірній окрім ваших вихованців?

Четверо хокеїстів з клубу «Дніпро-Спартак» (Херсон), були також хлопці із СДЮШОР (Харків). До речі, допомагав мені тренер херсонців Олександр Пойда.

Андрію Валентиновичу, тепер розкажіть, будь ласка, про баталії на льоду в австрійських Альпах...

Почну з того, що організація турніру була на найвищому рівні. Старт узяли шістнадцять команд, розподілені на чотири підгрупи. В нашій перше місце посіли ми, перемігши «Вантаа» (Фінляндія) — 4:2, ХК «Триглав» (Словенія) — 5:2 та місцевий «Айсберен» —6:1.

Далі переможці у підгрупах розіграли перше-четверте місця. І знову українські юнаки не знали невдач, перегравши конкурентів: ХК «Всетін» (Чехія) — 5:2, «Мальмо» (Швеція) — 5:2, «Канедіен експоерс» (збірна провінції Альберта) — 1:0.

Останній матч мав кубковий характер, був гострий і безкомпромісний. Став по-справжньому фінальним. І, як бачите, закінчився з мінімальним рахунком. Твердіший характер виявився у хлопців з України. Вони за секунду (!) до фінальної сирени вирвали перемогу. Цю переможну шайбу з передачі херсонця Івана Павлишина закинув форвард «Сокола-93» Павло Падакін.

Приємно, що оргкомітет визнав найкращим нападником змагань Владислава Курського («Сокіл-93», Київ).

Виходить, є у нас талановиті й перспективні юнаки, котрі згодом можуть вирости у справжніх майстрів?

Хоча український хокей переживає не найкращі часи, але любов до цієї захопливої і мужньої гри в нашій країні не згасає. А це захоплення, між іншим, батькам коштує чималих грошей. Справді, попит на наших вихованців за кордоном великий. Скажімо, клуби з Росії звертають увагу ще на зовсім юних. От і в нашій команді двоє херсонців уже згаданий нападник Іван Павлишин та оборонець Антон Кузьменко тренуються і грають за «Хімік» (Воскресенськ). Ще троє хокеїстів цього віку представляють казанський «Ак Барс». Але їх, на жаль, власники клубу з Татарстану не відпустили до нашого колективу на австрійський турнір.

Залишається сподіватися, що настануть ліпші часи, і держава тепліше ставитиметься до хокею, зокрема, дитячо-юнацького. А хокейні таланти в Україні не переведуться, це вже точно.

На знімку: збірна Української юнацької хокейної ліги переможець турніру в Австрії.

Фото оргкомітету змагань.