Протягом 2006 року діяльність Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд), його правління та виконавчої дирекції була спрямована на виконання норм та завдань, встановлених чинним законодавством, указами Президента України, рішеннями та постановами Кабінету Міністрів України, наказами та рішеннями Міністерства праці та соціальної політики України, наглядової ради за діяльністю Фонду щодо забезпечення збору та акумуляції страхових внесків, цільового та ефективного використання коштів Фонду, надання соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітним.

Станом на 1 січня 2007 року у сформованому реєстрі платників страхових внесків до Фонду обліковувалось 1 137,9 тис. суб'єктів підприємницької діяльності, з них: роботодавців - 1 132,9 тис. осіб (99,6% загальної чисельності платників); осіб, які беруть участь на добровільних засадах - 5,0 тис. осіб (0,4%). В порівнянні з даними на початок 2006 року, кількість платників страхових внесків збільшилась на 5,8 відсотків. Питома вага платників страхових внесків, які сплачують їх, до загальної кількості платників, що перебувають на обліку у державній службі зайнятості без врахування роботодавців, які не сплачують внески з поважних причин, в цілому становить 82,1 відсотка.

У 2006 році доходи Фонду, з урахуванням перехідного залишку 2005 року, склали 3 075 085,3 тис. гривень. Для соціального захисту працівників, які вивільняються у зв'язку з виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС та у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України, з Державного бюджету України до Фонду надійшли кошти в сумі 461,4 тис. гривень. Фінансування надання соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітним з числа незастрахованих осіб здійснювалось на 99,9% за рахунок коштів Фонду.

Протягом 2006 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду проведено 85,4 тис. перевірок правильності та своєчасності нарахування і перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, що на 8,3% більше, ніж у 2005 році. У кожного п'ятого з перевірених платників виявлено порушення. За результатами цих перевірок нараховано фінансових та штрафних санкцій на суму 8,9 млн. гривень.

Послугами страхової системи на випадок безробіття користується значна частина громадян, які не мають роботи, шукають її, а також ті громадяни, які бажають змінити роботу. Так, у 2006 році понад дві третини реальних безробітних скористалися послугами державної служби зайнятості. Соціальні послуги та матеріальне забезпечення відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" протягом року були надані 2,7 млн. незайнятим особам, з яких застраховані особи склали 86,4 відсотка. Чисельність незайнятих громадян, охоплених активними формами соціальної підтримки, зросла на 49,3 тис. осіб, в порівнянні з 2005 роком, та склала 1711,6 тис. осіб.

Характерною ознакою ринку праці України в 2006 році було інтенсивне підвищення попиту на робочу силу за всіма групами професій. Протягом 2006 року у центрах зайнятості країни зареєстровано 2,3 млн. вакансій від 270 тис. роботодавців. Проте, у кожній другій вакансії рівень запропонованої заробітної плати був нижчим за прожитковий мінімум, і лише у 9% вакансій - вищим за середню заробітну плату по відповідному регіону. Низький рівень заробітної плати пропонується як висококваліфікованим представникам робітничих професій (працівникам з інструментом, швачкам, трактористам, механізаторам), так і фахівцям у галузі медицини, освіти, програмного забезпечення, економіки, юриспруденції тощо.

Одночасно, залишаються гострими структурні проблеми ринку праці: на початок 2007 року в середньому на 1 вільне робоче місце претендувало 5 осіб, зокрема, робітників - 4, службовців - 5, працівників найпростіших професій (що не потребують спеціальної підготовки) - 9, працівників сільського господарства - 30 громадян. На вільні та новостворені робочі місця протягом 2006 року працевлаштовано 1070,8 тис. осіб, що на 21,0 тис. осіб більше, ніж у 2005 році.

Протягом року шляхом надання дотацій роботодавцям працевлаштовано 38,0 тис. осіб. У порівнянні з 2005 роком, збільшено питому вагу працевлаштованих осіб з числа соціально незахищених категорій безробітних на дотаційні робочі місця з 15,4% у 2005 році до 21,0% у 2006 році. Завдяки активізації співпраці з роботодавцями, зменшується плинність кадрів серед працевлаштованих на відповідні робочі місця.

Розмір середньомісячної заробітної плати, яку одержували колишні безробітні на дотаційних робочих місцях, у 2006 році склав 580 грн., що на чверть більше, ніж у 2005 році.

У 2006 році чисельність безробітних, яким в установленому порядку було одноразово виплачено допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, становила 28,2 тис. осіб. Середній розмір цієї допомоги на 1 безробітного склав 3,0 тис. гривень.

Практика показала, що це реальні резерви збільшення кількості робочих місць, зокрема, для розширення сфери прикладання праці жінок та мешканців села. В загальній чисельності безробітних, які одноразово одержали допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, жінки становили 42%, майже кожен другий був з числа молоді віком до 35 років, кожен четвертий мешкав у сільській місцевості, кожен п'ятий проживав у малих або моноструктурних містах.

Протягом року підприємницьку діяльність здійснювали 108,3 тис. осіб, які одноразово одержали допомогу по безробіттю протягом останніх двох років, з них 5,3 тис. осіб використовували найману працю (створено нових робочих місць для 9,5 тис. осіб). Зареєстрували припинення підприємницької діяльності у звітному періоді 8,2 відсотка.

Основними напрямами організації підприємницької діяльності безробітних, завдяки отриманню одноразової допомоги по безробіттю, були: торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку, сільське господарство (фермерство, птахівництво, тепличне господарство), промисловість.

У 2006 році, за направленнями робочих органів виконавчої дирекції Фонду, професійне навчання проходило 203,4 тис. безробітних, що на 10,1 тис. осіб більше, ніж у 2005 році. Рівень охоплення безробітних професійним навчанням склав 10,2% проти 8,8% за 2005 рік. Рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання у звітному періоді склав 71,9 відсотка.

Навчання проводилося за 479 професіями та спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці, зокрема, за робітничими професіями навчалося 76,6% безробітних.

Стратегічним напрямом роботи державної служби зайнятості у 2006 році було розширення обсягів підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітних під конкретне замовлення роботодавців. Приділялася увага навчанню за індивідуальними навчальними планами та програмами, підвищенню кваліфікації шляхом стажування на робочому місці або посаді, на які претендує безробітний.

З метою повернення до зайнятості безробітних з числа жителів сільської місцевості, у 2006 році отримали послуги з профнавчання 65,6 тис. таких безробітних, з них 8,4 тис. осіб підвищили кваліфікацію з організації підприємницької діяльності та 6,8 тис. осіб відкрили власну справу.

Підтриманню рівня життєзабезпечення та мотивації до праці безробітних сприяє організація для них громадських робіт. Протягом 2006 року у громадських роботах взяли участь 437,4 тис. осіб. У всіх регіонах країни здійснювалися заходи щодо упорядкування міст, сіл, парків, скверів, територій відпочинку громадян, таборів оздоровлення дітей та молоді, об'єктів санаторно-курортного призначення тощо.

У травні 2006 року правлінням Фонду доповнено перелік видів оплачуваних громадських робіт, які фінансуються за рахунок коштів Фонду. Це такі види громадських робіт, які мають громадську значимість, а саме: благоустрій та озеленення території населених пунктів, кладовищ, зон відпочинку і туризму, придорожніх смуг, впорядкування місць меморіального поховання, які мають офіційний статус тощо. Розширення видів оплачуваних громадських робіт дозволило більш ефективно використовувати цей напрям активної підтримки безробітних, зокрема, з числа неконкурентноздатних категорій.

Продовжувалася активна співпраця служби зайнятості з територіальними центрами управління праці та соціального захисту населення, організацією Товариства Червоного Хреста України щодо залучення безробітних, у яких закінчився термін виплати допомоги по безробіттю, до оплачуваних громадських робіт з надання побутових, медико-соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам похилого віку та інвалідам. Після участі у громадських роботах більше 13,5 тис. осіб працевлаштовано на постійні робочі місця.

У порівнянні з 2005 роком, активізовано інформаційно-роз'яснювальну роботу державної служби зайнятості через засоби масової інформації, випуск відповідної друкованої продукції, проведення прес-конференцій, брифінгів. Основною метою цієї роботи є підвищення інформованості населення про можливість одержання соціальних послуг, передбачених законодавством про соціальне страхування на випадок безробіття.

У 2006 році здійснювалося профорієнтаційне та профконсультаційне обслуговування безробітних, проводилися семінари для роботодавців та безробітних з пошуку роботи та орієнтації на підприємницьку діяльність, семінари-тренінги, ярмарки вакансій тощо. Ця робота була спрямована на інформування незайнятих громадян про ситуацію на ринку праці, професії, що користуються попитом, на сприяння свідомому вибору молоддю професій, які відповідають як потребам особистості, так і суспільства. Всього протягом 2006 року консультаційні послуги були надані 543,9 тис. незайнятим особам, профорієнтаційні послуги одержали 2256,6 тис. незайнятих осіб, або 83,6% тих, хто перебував на обліку в службі зайнятості. Крім того, профорієнтаційні послуги отримали 1023,4 тис. осіб з числа зайнятого населення, з яких понад 70% склали учні загальноосвітніх шкіл.

Протягом звітного періоду проведено різні за змістом і формою семінари для безробітних, до яких були залучені 1,5 млн. безробітних громадян, з яких понад чверть - працевлаштовані.

Для поступового досягнення європейських стандартів надання послуг клієнтам служби зайнятості, забезпечено розробку функціонально-програмних комплексів щодо підтримки технології надання адресних послуг. Щоденно шляхом оновлення даних про вільні робочі місця здійснюється актуалізація банку вакансій. Крім того, діє загальнодержавний Інтернет-портал державної служби зайнятості - виконавчої дирекції Фонду, який містить єдиний по Україні банк вакансій і дозволяє громадянам здійснювати пошук роботи, а роботодавцям знаходити інформацію про шукачів роботи.

З метою оперативного задоволення потреб роботодавців в укомплектуванні вільних робочих місць, прискорення працевлаштування громадян, особливо молоді, та для підвищення активності населення щодо пошуку роботи за допомогою сучасних інформаційних послуг, які надає державна служба зайнятості, в кінці 2006 року запроваджено мобільний сервіс "Пошук роботи" із застосуванням засобів мобільного зв'язку (SMS-сервіс).

Протягом 2006 року, в середньому за місяць, допомогу по безробіттю отримували 563,0 тис. осіб, що на 43,4 тис. осіб менше, ніж у середньому за 2005 рік. Середній розмір допомоги по безробіттю становив 221,8 грн., що на 28,5% перевищує розмір відповідної допомоги у 2005 році.

З метою поступового наближення мінімального розміру допомоги по безробіттю до прожиткового мінімуму правлінням Фонду у 2006 році збільшено розмір мінімальної допомоги по безробіттю зі 118 грн. на початок року до 132 грн. на кінець року, що відповідає 26,1% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (передбачено законодавством не менше 23%).

Для окремих категорій застрахованих осіб та незастрахованих осіб з числа військовослужбовців, встановлено підвищений розмір мінімальної допомоги по безробіттю, який з 1 грудня 2006 року складає 190 грн., або 47,5% мінімальної заробітної плати.

Протягом 2006 року, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", фінансування за рахунок коштів Фонду виплат матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам у випадках, визначених зазначеним Законом, і незастрахованим особам, які не мають заробітку внаслідок втрати роботи з незалежних від них обставин та зареєстровані в установленому порядку як безробітні, здійснювалися у повному обсязі.

Відповідно до бюджету Фонду на 2006 рік видаткова частина була затверджена у сумі 3 036 064,7 тис. гривень. За підсумками року касові видатки Фонду (з урахуванням резерву Фонду - 21588,7 тис. грн.) склали 2 959 253,0 тис. грн. або 97,5 % передбаченого у бюджеті обсягу. На надання матеріального забезпечення та соціальних послуг безробітним громадянам спрямовано 70,4% бюджету Фонду; на підтримку інформаційно-довідкової системи обслуговування безробітних - 1,9%; на відшкодування Пенсійному Фонду витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію - 8,0%; на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції та її робочих органів, ІПК ДСЗ, управління Фондом - 15,9%; на створення умов прийому та надання соціальних послуг робочими органами виконавчої дирекції Фонду -3,1%; резерв Фонду склав 0,7 відсотка.

Відповідно до ст.81 Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рік" витрати на надання соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітних з числа незастрахованих осіб проводились за рахунок коштів Фонду. На ці цілі використано 113,1 млн. грн., з них на виплату допомоги по безробіттю - 48,3 млн. гривень.

Звіт про діяльність та виконання бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у 2006 році буде розглянуто на черговому засіданні правління Фонду.