У ніч з 21 на 22 травня під Волновахою Донецької області загинули військовослужбовці 51-ї окремої механізованої бригади. Серед них Леонід Озеранчук із села Осницьк та Віталій Маринич із села Рокитне Рокитнівського району, а також батько чотирьох дітей Андрій Нечипорук із села Бронники Рівненського району Рівненської області.

Звичайно, таку втрату дуже важко перенесли рідні загиблих. Адже їм найбільше болить за синів, які полягли під час проведення АТО у східних областях України. У ті страшні для них дні вони не вчитувались у довідки, які видали їм з приводу загибелі їх соколів. А коли прочитали, то до болю втрати додалася ще й образа за ганебний факт бюрократичної несправедливості.

Це проявилось у тому, що у свідоцтвах про смерть (на знімку) рівненських військових під Волновахою спотворено причини й обставини їх загибелі. У документах зазначено, що солдати загинули «на вулиці» від «поранень унаслідок нападу з метою вбивства чи нанесення ушкодження». Насправді ж вони померли на полі бою під час проведення військової операції.

— Відповідно до повідомлення про смерть № 33 від 22 травня 2014 року за підписом командира в/ч пп. В3938 В. В. Яцківа зазначено, що солдат Маринич В. П., 02.02.1992 року народження, помер (а чому не загинув?) у результаті вогнепального поранення. Таке само написано і за померлим (а чому не загиблим?) Озеранчуком 

Л. В., 1.12.1991 року народження, — каже рокитнівський сільський голова Петро Гончар, який з болем сприйняв звістку про загибель юнаків, які росли на його очах.

Про це з обуренням розповіли голові Рівненської обласної ради Михайлу Кириллову рідні загиблих військовослужбовців, а також сільські голови Петро Гончар (село Рокитне Рокитнівського району) та Олександр Білецький (с. Бронники Рівненського району), попросивши його допомогти виправити цю прикру й образливу для рідних помилку.

Голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов вважає: той, хто зазначив невідповідний пункт, коли вказав причини смерті військовослужбовців із Рівненщини, практично позбавив сім’ї загиблих державного захисту.

— Спроби розв’язати проблему на обласному рівні виявилися малоефективними. Тому я звернувся до Петра Порошенка та Арсенія Яценюка з проханням вжити невідкладних заходів щодо встановлення відповідності у документах з реальними фактами загибелі військовослужбовців. Як голова обласної ради, я зроблю все можливе, щоб допомогти родинам загиблих. Адже сьогодні, як ніколи, військовослужбовці повинні відчувати, що держава, яку вони захищають, дбатиме про них та їхні сім’ї, — каже Михайло Кириллов.

У цьому голову обласної ради підтримують рідні загиблих, представники місцевої влади сіл, звідки родом загиблі військовослужбовці, їх земляки. Вони сподіваються на справедливість, на те, що цю прикру помилку допоможуть виправити новообраний Президент України Петро Порошенко і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адже загиблі військовослужбовці під Волновахою були не на прогулянці, вони виконували свій військовий обов’язок. І це коштувало їм життя, а їх рідним — вічної незагойної моральної рани.

Рівненська область.