Дострокові парламентські вибори єдиний ефективний спосіб виходу із глибокої політичної кризи в Україні. Таке переконання лідери української опозиції висловили в зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи. Документ підписали лідери партій «Батьківщина» Юлія Тимошенко, Народного союзу «Наша Україна» В`ячеслав Кириленко та «Народної самооборони» Юрій Луценко.

Сьогодні (19 квітня) ПАРЄ розглядатиме ситуацію, що склалася в Україні після припинення Президентом повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів. Опозиціонери вважають своїм обов`язком довести стурбованість ситуацією, що склалася навколо розгляду цього питання в Конституційному Суді.

«Дієздатність та неупередженість цього органу викликає в українському суспільстві серйозні сумніви», — йдеться у зверненні. Адже упродовж тривалого часу КС не функціонував через свідоме блокування його роботи Верховною Радою України. Нині його судді стали об`єктами тиску з боку правлячої коаліції та членів уряду. Турбує опозиціонерів і кандидатура судді-доповідача. На їх думку, Сюзанна Станік сама підтвердила побоювання про свою упередженість, відмовившись узяти самовідвід на час з`ясування її причетності до корупційних діянь, а також законності її призначення.

А до Віктора Ющенка лідери опозиції звернулися з проханням відкликати призначених за його квотою суддів КС. У такий спосіб глава держави «стане на захист державності, суверенітету України, конституційних прав і свобод громадян». На переконання опозиції, нинішня гостра політична криза має бути врегульована українським народом на позачергових виборах, «а не десятком визначених для цього людей», передає УНІАН.