Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 17 квітня 2007 року ухвалила резолюцію з Кодексу добропорядної поведінки політичних партій. Політичні партії відіграють визначну роль у становленні державної влади, формуванні політики та її запровадженні, переконані головні доповідачі Комітету з політичних питань ПАРЄ на тему дискусії, що передувала ухваленню резолюції з Кодексу добропорядної поведінки політичних партій, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

На їхнє переконання, ефективність та рівень довіри до партій значною мірою впливають на природу й успіх демократії. Політичні партії, вважають європейські законодавці, мають надзвичайно важливий вплив на легітимність усієї політичної системи і є необхідною передумовою ефективності демократичного процесу. Отже, сучасна демократична система покладається на політичні партії як на один із основних каналів упорядкування різних поглядів і забезпечення захисту різноманітності інтересів у політичному процесі прийняття рішень. Тому, переконані доповідачі, обговорення цього питання є дуже своєчасним. Протягом дебатів зазначалося, що в багатьох країнах політичні партії переживають серйозну кризу громадської довіри. Їх, за словами парламентаріїв, піддають критиці і деколи вважають корумпованими й такими, що служать вузькому колу інтересів. Загалом, з громадської точки зору, партіям часто бракує внутрішньої демократії, звітності та рівності, підсумували представники європейських парламентів. На переконання учасників дебатів, політичним партіям слід вжити низку заходів, щоб наблизити свою діяльність до інтересів пересічних громадян, поліпшити механізм підзвітності перед електоратом, підвищити роль обраних представників, розвивати гласність у процесі ухвалення рішень, уникати нереальних обіцянок виборцям.

Крім того, учасники асамблеї звертали увагу на необхідність активізації залучення молоді до політичного життя, що, на їхню думку, є дуже важливим елементом для перспектив розвитку демократії. Партії мають підтримувати молодь і готувати її до майбутнього політичного життя, переконані представники європейського політикуму.

Учасники форуму запропонували розробити Кодекс добропорядної поведінки політичних партій, одним із важливих моментів якого стане врегулювання і збалансування інформаційних потоків, використання ЗМІ та інтернет-мережі в інтересах політичних партій. На думку учасників дебатів, нові інформаційні ресурси являють собою великі можливості розширення потоків інформації, котрими можуть користуватися політичні партії. Кодекс, вважають європейські законодавці, сприятиме взаємодії політичних партій і громадянського суспільства, котра передусім має спиратися на конструктивний діалог.

За результатами дебатів ПАРЄ ухвалила відповідну резолюцію, яка визначила низку принципів та норм, рекомендованих політичним партіям державчленів Ради Європи для усунення дефіциту демократії всередині партій та до яких партії можуть звертатися самі і на практиці, і у своїх документах. Водночас, відповідно до тексту резолюції, ПАРЄ запропонувала розробити Кодекс добропорядної поведінки політичних партій і звернулася до Європейської комісії за демократію через право, щоб та підготувала проект відповідного документа.

Крім того, асамблея запросила Конференцію міжнародних неурядових організацій Ради Європи доповнити Кодекс добропорядної поведінки політичних партій Кодексом добропорядної поведінки та участі громадськості у політичному процесі, йдеться в тексті резолюції.