Цей концерт у Національній філармонії України був присвячений памяті Миколи Лисенка, відомого музичного педагога, методиста домбрового мистецтва, диригента. Народився М. Лисенко 8 травня 1918 року на Харківщині. Був лауреатом першого Всеукраїнського огляду виконавців на народних інструментах, який відбувся в 1939 році. Керував самодіяльними оркестрами, організованим ним Українським оркестрово-хоровим ансамблем при Київській консерваторії та іншими музичними колективами. Викладав у Харківській і Київській консерваторіях. З 1977 по 2007 рік він професор кафедри народних інструментів нині Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.

М. Лисенко автор численних навчальних посібників і публікацій на музичні теми, багатьох оригінальних творів в обробці для сопілки, скрипки, баяна в супроводі домбрового оркестру, всього 21 партитури в рукописах. Виховав 40 домбристів, 9 диригентів.

У концерті виступили заслужена артистка України, старший викладач Національної музичної академії Ніна Проценко, артистка ансамблю «Київська Русь» Луганської філармонії Людмила Шорошева, ансамблі домбристів «Фрески Києва», Коростишівської дитячої музичної школи (Житомирська область), лауреати XІІ Всеукраїнського конкурсу виконавців на народних інструментах «Провесінь», що відбувся цього року в Кіровограді, та інші колективи домбристів і окремі виконавці.

Серед учасників концерту, студентів Національної музичної академії був і Дмитро Кисельов (на знімку) клас народного артиста України, професора Дмитра Остапенка.

Фото Анатолія СЕЛЕНТІЯ.

 Як уже повідомлялося у вчорашньому номері нашої газети, у Національній філармонії України з 17 квітня проходить VІІ Міжнародний конкурс молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця. У неділю 29 квітня о 19 годині там розпочнеться заключний концерт переможців цього конкурсу.

А в понеділок 30 квітня у філармонії відбудеться урочиста церемонія закриття ІX Міжнародного фестивалю дитячої та юнацької хорової творчості "Співає Київ весняний".