Із необхідної кількості пального для збору ранніх зернових хлібороби Полтавщини заготовили 88 відсотків «дизельки» і 97 відсотків бензину. Попри суттєве подорожчання (за останні півроку — від 48 до 52 відсотків) згаданих нафтопродуктів, енергетична «озброєність» ними сільгосппідприємств і фермерських господарств області порівняно з минулим роком вища. 

Водночас, за даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, в регіоні вже підготовлено до жнивування 94 відсотки зернозбиральних комбайнів. Їхній парк постійно поповнюється, цьогоріч господарники краю придбали 9 нових потужних машин на загальну суму 11,6 млн. грн.

Загалом фактично половина комбайнів, які експлуатуються в області, — це високопродуктивна техніка провідних західних фірм, яка дасть змогу ранні зернові та зернобобові культури на Полтавщині, за словами директора згаданого департаменту Сергія Фролова, зібрати за 14 робочих днів. 

Хоча навіть за таких умов без відчутного зниження врожайності, в тому числі головного полтавського хліба — озимої пшениці, нинішнього року, вочевидь, не минеться. Про це днями на засіданні аграрної комісії обласної ради нагадали керівники сільгосппідприємств, які господарюють у південних районах області. За їхніми твердженнями, травнева посуха «припалила» ту саму пшеницю так, що їй уже не допоможуть піднятися навіть рясні дощі останніх днів.

Полтава.