Спілкуючись, ми передаємо інформацію одне одному не лише словами, а й через вираз обличчя, жести та рухи тіла. Кожний емоційний стан повязаний із певними фізичними проявами. Якщо людина сумна, в неї опущені плечі й кутки губ. І, навпаки, якщо весела, то плечі в неї розправлені, а сама вона весь час усміхається.

Психологи вважають, що простіше за все контролювати жести та вираз обличчя. Наприклад, хороший дипломат повинен уміти, вдаючи, ніби це йому надзвичайно приємно, спілкуватися з тими, чиїх поглядів він не поділяє. Складніше навчитися керувати голосом, а от контролювати очі, почервоніння чи збліднення взагалі неможливо.

Цікаво, що певним рухом тіла людина може висловити ставлення до розмови. Зокрема, на зацікавленість указують похитування головою, нахил плеча в бік партнера.

А якщо співрозмовник прагне щось приховати, то мимоволі потирає ніс чи прикриває обличчя руками. Про нещирість свідчать і відведені вбік очі. Не варто переконувати того, в кого схрещені на грудях руки, це ознака насмішки та неуваги.