Учора в Києві відбулося засідання консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради. Головне питання порядку денного вдосконалення правовідносин держбюджету з місцевими кошторисами та забезпечення інтересів регіонів і місцевих рад під час складання бюджетної резолюції на 2008 рік.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз на початку засідання повідомив, що уряд уже ухвалив постанову про схвалення декларації цілей та завдань бюджету на 2008 рік, і запропонував Першому віце-премєр-міністрові Миколі Азарову поділитися інформацією з приводу бюджетного процесу. М. Азаров, підбивши підсумки діяльності уряду в першому кварталі 2007 року, зазначив, що концепція реформування місцевих бюджетів передбачає, зокрема, внесення істотних змін до Бюджетного кодексу. Насамперед це стосується зміцнення доходної частини місцевих бюджетів, перерозподілу податків і зборів між державним і місцевими бюджетами, передачі окремих статей доходів до місцевих бюджетів (ідеться про збір за спеціальне водокористування, плату за отримання ліцензій, частину податку на прибуток), що дасть змогу уже в наступному році збільшити на 1,1 мільярда гривень фінансування делегованих повноважень органам місцевого самоврядування. А передача з обласних до районних бюджетів плати за землю дасть останнім ще 700 мільйонів гривень. М. Азаров також повідомив, що планується ухвалити рішення про залишення у місцевих бюджетах понадпланових доходів та про те, щоб податок з фізичних осіб сплачувався за місцем роботи філій підприємств.

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Макеєнко серед нинішніх проблем виділив такі: недостатність фінансових ресурсів на виконання органами місцевого самоврядування делегованих повноважень, недостатні обсяги доходної частини місцевих бюджетів та високий рівень їх дотаційності і залежності від центру. Щоб розвязати їх, планується щороку підвищувати питому вагу місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України, передати до місцевих бюджетів частину податку на прибуток, удосконалювати систему місцевих податків та зборів.

Голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк поінформував учасників засідання про роботу над змінами до Бюджетного кодексу. За його словами, в основному пропозиції робочої групи враховано в урядовому законопроекті, проте над деякими із проблем, як-от фінансування делегованих державою повноважень, потрібно ще працювати. Він вважає, що сьогодні треба поглиблювати політичну реформу та розширювати повноваження самоврядування, щоб місцеві ради мали стимули для нарощування фінансової бази своїх бюджетів.

Члени консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування також обговорили питання суспільно-політичної ситуації в Україні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.