Треба дочекатися рішення Конституційного Суду, яке мають виконувати всі. Таку думку одностайно висловили члени постійної делегації Верховної Ради України під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, Т. Девіс наголосив, що в тому разі, якщо прийняття рішення КС затягнеться в часі, питання має бути вирішене шляхом політичних переговорів. «Політичні проблеми мають вирішувати політики, а не вулиця», — переконаний Генеральний секретар РЄ.

У свою чергу президент ПАРЄ Рене Ван дер Лінден на зустрічі з українськими парламентаріями також зазначив, що «криза дуже серйозна, але вона має бути вирішена мирним шляхом, через діалог». Він висловив сподівання, що Україні «вдасться знайти конституційний шлях у вирішенні питання», а ПАРЄ зможе реально допомогти Україні в розвязанні конфліктної ситуації.

Під час зустрічі з членами постійної делегації Верховної Ради України співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен заявила: «Ситуація занадто складна, але це виключно внутрішня справа України». Х. Северінсен повідомила, що Асамблея до розгляду українського питання 19 квітня готує відповідний проект резолюції і закликала «не шукати винних у ситуації, що склалася, а шукати, як з неї вийти». У свою чергу керівник постійної делегації України в ПАРЄ Віталій Шибко висловив сподівання, що експертна оцінка членів Асамблеї, як завжди, буде обєктивною і попросив включити до тексту резолюції ПАРЄ відповідні висновки Венеціанської комісії стосовно імперативного мандата. На його думку, також потребують експертної оцінки функції Конституційного Суду України. Зі свого боку народні депутати, члени постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, висловлюючи свої бачення, пропозиції та рекомендації щодо проекту резолюції ПАРЄ, наголошували: Україна сама спроможна розібратися у своїх внутрішніх проблемах, але не заперечує присутності як спостерігачів представників міжнародних впливових інституцій.

У проекті резолюції ПАРЄ стосовно ситуації в Україні, що її ухвалив моніторинговий комітет ПАРЄ і планується затвердити за підсумками дебатів, запланованих на 19 квітня, є заклик до політичних сил України знайти вихід із ситуації шляхом переговорів та пошуку консенсусу. Як повідомив Віталій Шибко, в проекті резолюції також зазначено, що нові вибори було б краще проводити за зміненим виборчим законодавством та після відмови від імперативного мандата. Крім того, проектом резолюції пропонується рекомендувати Україні внести зміни до Конституції.

Учора в роботі другої частини чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи взяв участь Премєр-міністр України Віктор Янукович.

Виступаючи у Страсбурзі на сесії ПАРЄ, повідомляє УНІАН, Віктор Янукович заявив: «Якщо криза призведе до непримиренного громадянського протистояння і кризи економіки, перші ознаки якої вже, на жаль, з`являються, тоді це буде поразка для всіх і для України, і для Європи». Він наголосив: якщо КС визнає президентський указ неконституційним, то Віктор Ющенко змушений буде нести відповідальність за порушення Основного Закону. «Указ не закон, це підзаконний акт, а головний закон Конституція. Коли КСУ розгляне це питання, уряд і я будемо виконувати цей указ», — сказав премєр. І водночас закликав політичні сили не чекати рішення КС стосовно конституційності указу Президента про розпуск парламенту, а прийняти політичне рішення.