Ранкове засідання 17 квітня

«Уряд повністю контролює економічну ситуацію в Україні та має достатньо засобів для вирішення найскладніших завдань», — таку заяву зробив Перший віце-премєр міністр, міністр фінансів Микола Азаров під час заслуховування у Верховній Раді інформації Кабміну про соціально-економічні наслідки нестабільності, що виникла після підписання указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Микола Азаров зазначив, що перші вісім місяців роботи нового уряду було витрачено на стабілізацію економічної ситуації, оскільки новий уряд «прийняв країну, казну якої було розкрадено, на складах якої не було вугілля і газу на зиму, з якої повним ходом вивозилося продовольство та продовольча пшениця, попередній уряд якої різко підняв ціни на газ та тарифи на житлово-комунальні послуги».

Окрім того, Перший віце-премєр заявив, що весь цей час «так звана опозиція готувала країну до ревізії виборів 2006 року». Також він підкреслив, що «до цілеспрямованих дій проти уряду приєднався Президент та його оточення».

Проте, за словами Миколи Азарова, уряду вдалося повернути економіку на траєкторію стійкого розвитку. Зокрема, за його даними, в першому кварталі 2007 року реальний ВВП порівняно з першим кварталом 2006 року зріс на вісім відсотків, темпи зростання промислового виробництва були у 12 разів вищими, ніж у першому кварталі 2006 року, обсяги виробництва промислової продукції збільшилися на 12,5 відсотка. Водночас динаміка зростання ВВП на 6,7 відсотка випереджає темпи інфляції, що, на думку Миколи Азарова, дає змогу говорити про те, що зростання сукупних доходів населення перевищує зростання цін. Також він повідомив, що доходи загального фонду державного бюджету в першому кварталі перевиконали минулорічний показник на 37 відсотків. Далі Микола Азаров заявив, що на початку квітня «цю велику роботу уряду було зірвано». Насамперед він звернув увагу на те, що на початку квітня зменшилися надходження до бюджету, а рейтинг України зі стабільного змінився на негативний. На політичну ситуацію в Україні одразу відреагували міжнародні інвестори, які заморожують реалізацію запланованих проектів. Котирування українських цінних паперів впало на 12 базисних пунктів, а на фондових ринках спостерігалося безпрецедентне зниження курсів акцій українських підприємств. Насамкінець перший віце-премєр зазначив, що «авторами цих тривожних тенденцій є не уряд і не парламент», та наголосив, «що зараз ще не пізно зберегти позитивні тенденції, яких вдалося досягти у першому кварталі».

Далі народні депутати розглянули проект закону «Про територіальну організацію виборів і референдумів в Україні», яким пропонується створити єдину мережу виборчих округів та виборчих дільниць і зберігати їх на постійній основі від виборів до виборів. Водночас в окремих випадках допускається утворення спеціальних та закордонних виборчих дільниць на тимчасовій основі. Щоправда, проти цього законопроекту виступила заступник міністра юстиції В. Лутковська, яка зазначила, що міністр не підтримує цей документ, оскільки його ухвалення призведе до невмотивованого ускладнення виборчого процесу. Парламент відправив цей законопроект на доопрацювання.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення завдань Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України», які стосуються забезпечення державної політики у сфері оборони, здійснення військово-політичного та адміністративного управління Збройними Силами. Далі в цілому як закон було ухвалено зміни до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» — стосовно надання однакових прав ветеранам війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав, з учасниками бойових дій під час Великої Вітчизняної війни.

Парламент у першому читанні ухвалив проект закону про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоровя, котрий передбачає встановлення працівникам сімейної медицини, які безперервно працюють понад три роки, додаткової оплачуваної щорічної триденної відпустки. Також у першому читанні було ухвалено законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України», які передбачають, що розгляд питання про призначення голови СБУ Верховною Радою має відбуватися після розгляду цього питання у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Також має бути погоджено із профільним комітетом Верховної Ради призначення заступників голови та керівників регіональних управлінь Служби безпеки України. Під час розгляду цього питання народний депутат Юрій Самойленко заявив, що має «неперевірену інформацію» про те, що СБУ може вдатися до дискредитації Голови Верховної Ради та керівництва уряду «шляхом поширення інформації про їхні звязки з громадянами Росії та надання цій інформації контррозвідувального характеру».

На початку засідання під час оголошення заяв та пропозицій від депутатських фракцій Сергій Ківалов повідомив про те, що написав на імя Президента України заяву про відставку з посади голови Центральної виборчої комісії, і очікує, що Віктор Ющенко надішле до Верховної Ради подання про надання парламентом згоди на його звільнення. Григорій Калетник виголосив заяву з приводу тиску на Конституційний Суд. А Голова Верховної Ради Олександр Мороз додав, «що втручання в роботу Конституційного Суду стало явним, і вже зрозуміло, хто втручається, бо не може Служба безпеки напередодні розгляду справи оприлюднювати інформацію з приводу одного із суддів». «Я це оцінюю як тиск на Конституційний Суд», — сказав він.

Головуючий привітав з днем народження народних депутатів Віталія Ісаєва та Юрія Триндюка.

На знімку (зліва направо): народні депутати Геннадій Самофалов (ПР), Олександр Васильєв (ПР).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.