У березні обсяги виробництва, за повідомленням Держкомстату, зросли на 10,7 відсотка, у першому кварталі на 12,5 відсотка проти відповідного періоду минулого року.

Де-факто наша економіка демонструє один з найдинамічніших темпів розвитку на європейському континенті. Але це ще не стабільна орбіта, на що вказують і результати роботи промисловості, які у березні виявилися скромніші за лютневі на 0,3 відсотка і за січневі на 5,15. Поза тим першоквартальний результат промислового виробництва перевершив усі прогнози. Нагадаю, Мінекономіки очікувало, що його зростання у січніберезні не перевищить 11 відсотків. Весна, одначе, внесла певні корективи. Скажімо, незвично швидке потепління прискорило початок робіт на будівництві, що, в свою чергу, розбурхало попит на плаский прокат металургійної галузі, а також у галузях, орієнтованих на потреби агропромислового комплексу. На цьому тлі зрозумілим видається, що обсяги виробництва проти лютого зросли ще більш високим темпом — 12,9 відсотка.

Безперечно, слід зважати на низьку базу порівняння минулого року торік у березні промисловість додала лише 1,3 відсотка проти рівня 2005 року. Утім нинішні результати проти минулорічних свідчать про народження нової якості економічного зростання, яка дедалі більше спирається на структурні зміни в галузі та дедалі виразніше висвітлює наявні резерви. Так, на тлі позитивного поступу гірничої промисловості помітно відстає видобуток паливно-енергетичних копалин. Доволі пристойні результати переробників дисонують зі скороченням виробництва виробів зі шкір і хутра (на 13,9 відсотка), загалом легкої промисловості на 0,3 відсотка.

Вочевидь, у березні можна було очікувати вищого результату від машинобудування, яке додало проти відповідного періоду минулого року на 17,4 відсотка, проте, схоже, завадили системні проблеми низький рівень заробітної плати, який поступається російській удвічі, а європейській у кілька разів, дорогі кредитні ресурси, низька конкурентоспроможність тощо.

Експерти одностайні в тому, що подальша динаміка промвиробництва залежатиме від експорту, який, до слова, вже на початку року переважав імпорт, і від того, чим закінчиться політична криза.

Політики справді можуть зіпсувати враження і від весни, і від високої орбіти промислового зростання. Особливо тим, чиї інвестиційні програми фінансуються з бюджету, як, скажімо, підприємства вугільного машинобудування, або тим, хто готується до розпродажу своїх активів, як, приміром, «Укртелеком». Але не треба виставляти перспективи у чорних фарбах, як це роблять сьогодні деякі урядові чільники. Якщо політична криза затягнеться на два-три тижні і більше, цілком імовірно на фондовому ринку варто очікувати чергову хвилю падіння акцій, оскільки усім зрозуміло, що березнева корекція себе не вичерпала через дивовижний перегрів. Зараз інвестори завмерли їх турбує лише те, коли і чиї папери купувати для того, щоб заробити на них у майбутньому. Передумов для цього більш ніж вдосталь. Наприклад, акції енергокомпаній мають надзвичайно високий потенціал до зростання з огляду на інвестпрограми, спрямовані на збільшення експорту електроенергії. Неабиякі дивіденди обіцяють емітенти, які вже анонсували вихід на світові ринки акцій.