Шановний пане Президенте!

За восьмимісячний період роботи нинішній уряд зумів подолати кризу в економіці, навести лад у фінансовій сфері, забезпечити перехід до сталого економічного зростання, стабілізував ціни, підвищив заробітну плату і пенсії. За І квартал цього року порівняно з І кварталом 2006 р. темпи приросту ВВП зросли втричі і перевищують вісім відсотків, доходи державного бюджету збільшилися на 36 відсотків. Обсяг виробництва збільшився практично в усіх галузях і в усіх регіонах.

За останні пять років нині в Україні найменша кількість осіб, що не працюють, та збиткових підприємств, найнижчий рівень безробіття, та інфляції, найвищий рівень заробітної плати і пенсії. Уряд пішов на безпрецедентний крок щоквартальне підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії та прожиткового мінімуму.

Тож уряд, очолюваний В. Януковичем, двічі довів свою високу професійність, здатність долати кризи, піднімати економіку і підвищити добробут громадян і в 2003—2004 роках, і на початку 2007 року.

Позитивні результати, здобуті за нетривалий період, свідчать про те, що обрано правильний напрям. У нас немає права вкотре втратити напрацьоване.

Сьогодні ми розпочинаємо системні структурні реформи, що виведуть країну на рівень розвитку конкурентоспроможних держав, зроблять українців справжніми європейцями за рівнем життя, а Україну надійним партнером.

Проте наші досягнення не всім по душі!

Окремі політичні групи, які називають себе «обєднаною опозицією», спровокували гостру політичну кризу. Свого часу саме їх непродумані дії призвели до значних диспропорцій, спричинили підвищення цін на мясо, бензин, цукор, довели до жалюгідного стану енергетичну і житлово-комунальну сферу, а сьогодні вони намагаються припинити позитивні зрушення в економічному і соціальному розвитку.

Національна економіка нещодавно пережила важкі випробування. За півтора року вона витримала дві виборчі кампанії. Громадяни розраховували на те, що вони мають пять років на спокійну і продуктивну працю, на свій достаток.

Усупереч їхній волі, всього через рік після останніх демократичних виборів нам знову навязують, тепер уже в незаконний, антиконституційний спосіб, пройти непростий виборчий марафон.

Знову політика підноситься над економічними й соціальними пріоритетами. До того ж не беруться до уваги великі матеріальні збитки, спричинені достроковими виборами. А вони вже очевидні: значно зменшилися обсяги продажу цінних паперів українських компаній, знизився індекс Першої фондової торговельної системи, підвищується вартість короткострокових міжбанківських кредитів. Рейтингова агенція Standart & Poor’s переглянула прогноз рейтингу України і змінила його з стабільного на негативний. Лише за один тиждень ціни на харчові продукти зросли більше, ніж з початку року. Підвищуються ціни на нафтопродукти.

Уряд украй стурбований таким станом справ. Ми не можемо, не маємо права не враховувати ту ситуацію, яка мала місце в кінці 2004 року.

Тоді, як ви памятаєте, створення і загострення політичної кризи дуже негативно позначилося на економіці та добробуті громадян. Інфляція зросла втричі, що негативно вплинуло на доходи найбідніших верств населення. Люди достроково забирали з банків заощадження, втрачаючи відсотки. Державний бюджет недоотримав майже 2 млрд. гривень.

Шановний Вікторе Андрійовичу, ми переконані, що ви не хочете повторення такої ситуації з її згубними економічними і соціальними наслідками! І Кабінет Міністрів цього не хоче! Цього не хочуть власники підприємств, інвестори, значна більшість українців, зокрема підприємці, бо вони втрачають свої доходи, заробітки, пенсії, втрачають віру в майбутнє, а це головне.

Помиляється той, хто сподівається, що в каламутній воді можна піймати рибу у вигляді підвищення цін на товари, роботи, послуги. Уряд контролюватиме ситуацію і робитиме все можливе для запобігання такому сумнівному «улову».

Ми впевнені, що соціально-економічні перетворення, реальні кроки до поліпшення життя наших співвітчизників є тим фундаментом і тим спільним досягненням, на якому повинні базуватися обєднавчі зусилля подальшої співпраці Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, провідних політичних сил заради майбутнього України.

Ми переконані, що цей курс відповідає сподіванням нашого народу. У нас немає важливішого завдання, ніж виправдати ці сподівання, віковічні прагнення українців побудувати свою сильну державу.

Тому ми пропонуємо вам, шановний Вікторе Андрійовичу:

перше зупинити дію, а краще скасувати Указ від 2 квітня 2007 р. №264 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» задля розвязання проблем, що спричинили і спровокували політичну кризу в суспільстві;

друге спільно розробити і реалізувати комплекс узгоджених заходів для збереження економічної стабільності, забезпечення сталого розвитку економіки та підвищення рівня життя народу.

Прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 11 квітня 2007 року.