Чергового пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути 63 питання, з яких 17 урядових, і два з повторними пропозиціями Президента України. Наступні три тижні за календарним планом депутати мають працювати з виборцями та в комітетах і фракціях. Однак, як зауважив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій Голова Верховної Ради Олександр Мороз (на ній знову були присутні лише представники коаліції), все залежатиме від розвитку політичної ситуації в державі. І якщо буде потреба, то Верховна Рада керуватиметься постановою, за якою пленарні засідання парламенту може бути скликано в будь-який час.

Зокрема, сьогодні депутати планують обговорити проекти законів про територіальну організацію виборів і референдумів у країні та про загальні засади парламентського контролю, внести зміни до деяких законів з уточнення завдань Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України, а також визначитися із законом про акціонерні товариства.

На середу, 18 квітня, заплановано розгляд законопроекту про забезпечення молоді житлом, змін до низки законів про захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У четвер, 19 квітня, у другому читанні змін до законів про судоустрій, про місцеві державні адміністрації, про Кабінет Міністрів України, повторний розгляд з пропозиціями Президента України змін до закону про господарські товариства та до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України про відповідальність за порушення правил радіаційної безпеки. На пятницю, 20 квітня, заплановано звіт Генерального прокурора України Олександра Медведька про стан розслідування кримінальної справи стосовно загибелі Вячеслава Чорновола та попередній звіт тимчасової слідчої парламентської комісії з питань перевірки ефективності функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в Україні.

О. Мороз запропонував на погоджувальній раді внести на законодавчому рівні зміни до деяких документів, які викликають політичні суперечності між гілками влади. Зокрема, розпочати підготовку нової редакції закону про Кабінет Міністрів, щоб врахувати всі зауваження від Президента, уряду та депутатів, щоб не виникало підозр у невідповідності цього закону Конституції. Глава парламенту також підтримує пропозицію врегулювати законодавчо положення Універсалу національної єдності, пропонуючи відобразити його норми в основних засадах внутрішньої та зовнішньої політики України.

На думку О. Мороза, також треба законодавчо врегулювати всі питання про формування парламентської коаліції, можливо, внісши відповідні зміни до Регламенту, а також про застосування виборчого законодавства. Адже на сьогодні, якщо дострокові вибори таки відбудуться, за чинним законом неможливо провести вибори, вважає О. Мороз. «Але це все завдання на пізніше, після того, як ухвалить рішення Конституційний Суд», — наголосив Голова ВР.

За його словами, нинішня політична колізія конфліктна: Верховна Рада прийняла постанову, як переконує О. Мороз, відповідно до Конституції, давши оцінку дій Президента, і ця постанова чинна. На виконання парламентської постанови відповідне рішення ухвалив і Кабінет Міністрів. Проте глава держави не визнає ці рішення парламенту та уряду. Отже, зауважив Голова Верховної Ради, є конфлікт не лише між гілками влади, а й у суспільстві загалом, що спричиняє істотні негативні зрушення в економіці. «Тому думати, що ця гра, яка відбувається у верхах влади, не позначається на суспільстві, не доводиться», — сказав О. Мороз. І запевнив, що в подальших діях Верховна Рада орієнтуватиметься на рішення Конституційного Суду, а в основі всіх наступних кроків будуть лише Конституція і чинне законодавство. «Жодних самодіяльностей допущено не буде», — заявляє глава парламенту.

На знімку: народні депутати (зліва направо): Олександр Єфремов (ПР),Петро Цибенко (КПУ), Сергій Ківалов (ПР).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.