На думку народного депутата Сергія Капліна, перше і головне, що маємо зробити — шляхом рішучих дій, уникаючи підміни понять та подвійних стандартів, вирішити питання на сході. Зокрема, після інавгурації Президента запровадити на території Донецької та Луганської областей воєнний стан. Крім того, ухвалити рішення про закриття українського кордону. «Після введення воєнного стану, силами всього сектору безпеки маємо заблокувати будь-яку можливість несанкціонованого перетину нашого кордону з боку Росії», — сказав він.

Про це С. Каплін заявив на круглому столі: «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при Президентові Порошенку», в якому брали участь народні депутати, вітчизняні та російські експерти.

А ще депутат переконаний: ця «гібридна війна» надовго. З огляду на це парламентарій пропонує ухвалити Антитерористичну доктрину, проект якої вже зареєстровано у парламенті. Вона, за словами обранця, включає 12 ключових засад, серед яких дискусія стосовно ядерного статусу України, а також обов’язкове переобрання Верховної Ради.

Тим часом у довгостроковій перспективі, на переконання депутата, маємо продемонструвати чіткий план реформ і їхати з ним на схід, навіть незважаючи на загрозу для життя. Адже найбільший кредит, який отримала нова влада, — це кредит довіри громадян.

У свою чергу представник Центру східноєвропейських досліджень (Москва) Андрій Окара, вважає події в Росії гуманітарною катастрофою. До того ж суспільство цього не усвідомлює. «Росія намагається розколоти Україну географічно, політично та ментально. Але нині фактично Україна розколює Росію», — переконаний він.

Російський експерт називає Петра Порошенка оптимальною людиною для діалогу з Росією. «Його ні «бандерівцем», ні «хунтою» не назвеш. У Порошенка є можливість для діалогу, але сьогодні Кремль до нього не готовий. І якщо Росія не визнає вибори, тим самим ще більше послабить свої позиції, — наголошує Андрій Окара. — Адже колись двополярна модель протистояння забезпечувала всю могутність Радянського Союзу. Нині в Росії немає відповідних ресурсів. Хоча це, на жаль, розуміють далеко не всі. І у цьому також її слабкість».

 

Андрій Миселюк, директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог»; Сергій Каплін, народний депутат України, член групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією; Борис Беспалий, народний депутат Верховної Ради України 3-го, 4-го і 5-го скликань.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.