Учора на міжпартійному зїзді Українська народна партія, Народний рух України і Українська республіканська партія «Собор» затвердили угоду про створення виборчого блоку «Рух Українська правиця» для участі у позачергових парламентських виборах. Крім того, були затверджені і виборчі списки блоку: УНП та НРУ отримають по 37 відсотків місць, УРП «Собор» — 26. Про це заявив лідер УНП Юрій Костенко.

«Усім зрозуміло, що 27 травня вибори не відбудуться, тому ми запрошуємо всі праві сили, насамперед Конгрес українських націоналістів, приєднатися до нашого блоку», — зазначив він.

А напередодні Юрій Костенко пропонував Народному союзу «Наша Україна» приєднатися до Української правиці. «На сьогодні політична сила, яка називає себе партією Президента, стрімко втрачає підтримку, і в разі продовження такої політики НСНУ має всі передумови для помітного зменшення своєї фракції у стінах новообраного парламенту», — вважає лідер УНП. «НСНУ суттєво скомпрометувала себе, не зумівши створити більшість після виборів 2006 року. От і тепер, як і навесні 2006-го, амбіції фактичних лідерів і спонсорів цього проекту переважають необхідність консолідувати пропрезидентський електорат, очистити партію від олігархів та одіозних осіб і вийти єдиним блоком», — зазначив Костенко.

* * *

Список блоку «Народна самооборона» очолив екс-глава МВС Юрій Луценко. До першої пятірки ввійшли лідер обєднання «Європейська платформа» Микола Катеринчук, глава фонду «АнтиСНІД» Наталія Лукянова, журналіст «5 каналу» Володимир Арєв, глава ХДС Володимир Стретович.

Лідер новоствореного блоку заявив, що його політична сила відкрита для контактів з «НУ» та БЮТ і не виключає проведення спільного зїзду, якщо політичні сили захочуть обєднатися у мегаблок. «Народна самоооборона» до 17 квітня обіцяє подати до ЦВК документи на реєстрацію.

* * *

ВО «Свобода» планує самостійно брати участь у чергових парламентських перегонах. На 15-му надзвичайному зїзді, який відбувся минулої неділі, делегати затвердили список кандидатів у народні депутати, який очолив лідер ВО Олег Тягнибок. Крім того, була затверджена програма партії «Програма захисту українців».

* * *

Учора на час здачі номера мали розпочатися зїзди «Нашої України» та БЮТ, які також планували визначитися з форматами участі у дострокових виборах до Верховної Ради.