Про податкову перспективу. Минулого тижня відбулося останнє засідання робочої комісії, яка готує проект Податкового кодексу. Нагадаємо, що робота над цим документом розпочалася ще наприкінці 90-х років і ось нарешті на горизонті замаячів фініш.

У цьому документі пропонується дещо помякшити відповідальність за ухилення від сплати податків. Там є норма, згідно з якою кримінальна справа, порушена за фактом несплати податків, може бути закрита на будь-якому етапі, якщо особа, проти якої порушено цю справу, заплатить спірну суму податків, що стала предметом розслідування. Разом з кодексом пропонується законопроект про легалізацію доходів, за які не сплачено податок. Розрахувався з бюджетом заднім числом, коли защемили хвоста, і маєш чисті руки, які вже нічого не крали.

А якщо без жартів, то з 1 січня 2008 року ставка податку на прибуток становитиме 20 відсотків. З прийняттям кодексу ставка ПДВ буде 18 відсотків. А ставка на наші доходи як фізичних осіб не зміниться —15 відсотків. І, що дуже важливо, Податковий кодекс передбачає збільшення частки відрахувань до місцевих бюджетів філіями субєктів господарювання. Нині всі кошти йдуть до бюджетів тих міст, де зареєстровано центральний офіс. Нарешті запанує справедливість.

Про «ого!». Щодня по дорозі на роботу я проїжджаю повз АЗС в районі Центрального автовокзалу. Вона для мене стала своєрідним ціновим барометром на ринку нафтопродуктів. Так от: позаминулого тижня я кілька разів реагував на підвищення цін на бензин вигуками «ого!». Минулого тижня (та й вчора) «ого» тривало. Перший віце-премєр міністр, міністр фінансів М. Азаров зростання роздрібних цін на світлі нафтопродукти у Києві та східних областях повязує з політичною кризою. А нафтотрейдери повязують це із заборгованістю перед ними з ПДВ на 276 мільйонів доларів. Вони заявили, що взагалі припинять виробництво бензину на українських НПЗ, якщо уряд не поверне ці мільйони. Більше того, вони стверджують, що свої попередні обіцянки, скріплені відомим меморандумом, уряд не виконав. Подорожчання бензину експерти пояснюють також посівною і зростанням світових цін на нафту. До речі, торік саме у ці дні ціни на бензин також підскочили. Ситуація повторилася. Хоча торік жодних політичних мотивів їй не приписували.

Про різноголосся. Чи постраждає від політичної кризи економіка? Міністр економіки Анатолій Кінах заявляє, що його міністерство не спостерігає різкого погіршення економічної ситуації через політичну нестабільність. Хіба що Фондовий ринок трохи постраждав. За підсумками першого кварталу, зростання ВВП очікується на рівні 8 відсотків. М. Азаров малює жахливішу картину в разі продовження політичної кризи. Він повідомив, що саме з цих причин держбюджет за перші десять днів другого кварталу недоотримав 500 мільйонів гривень усіх платежів. В. Ющенко заяви Першого віце-премєр-міністра називає політичним тиском.

Доки наші політики чубляться, український бізнес живе окремим від держави життям. Безперечно, політична стабільність для нього важлива річ. Але не найважливіша. Куди важливішим є питання податків, про що йшлося на початку цього матеріалу, корупція, рейдерство. Підприємці бояться також, щоб «зверху», а верхів у нас кілька, не спустили команду страйкувати.

Про приємне. Минулого тижня ми відзначили День космонавтики і День працівників ракетно-космічної галузі. Так от: Україна за підсумками 2006 року посіла третє місце у світі за обсягом пускових послуг у ракетно-космічній сфері. Ми поступилися лише США і Росії. Приємно...