на тему:Соціально-економічнінаслідки політичної нестабільності, що виниклапісля підписання Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України 12 квітня 2007 року

1. Аналіз макроекономічних показників за період з 2004 року до 1 квітня 2007 року свідчить про позитивну динаміку розвитку економіки країни в періоди роботи уряду, очолюваного Премєр-міністром Віктором Януковичем.

2. Значні зниження показників відбувались в часи нестабільної політичної ситуації в країні та роботи уряду, очолюваного Премєр-міністром Юлією Тимошенко та Премєр-міністром Юрієм Єхануровим.

3. Станом на 1 березня 2007 року спостерігається стійке економічне зростання. Внутрішній валовий продукт у січнілютому 2007 року порівняно до відповідного періоду 2006 року збільшився на 8,6 відсотка. Темпи зростання промислового виробництва досягли 14 відсотків. Загальний обсяг видатків бюджету 2007 року дорівнює 201,2 мільярда гривень, що на 30 мільярдів гривень перевищує відповідний показник 2006 року. Доходи загального фонду державного бюджету у І кварталі перевищили планові на 6 відсотків. Податкові надходження до зведеного бюджету за І квартал 2007 року збільшились на 39,3 відсотка у порівнянні з відповідним показником 2006 року. Реальні наявні доходи населення у січнілютому 2007 року зросли на 12,2 відсотка (номінально на 23,6 відсотка), реальна заробітна плата на 12,3 відсотка. Продовжується номінальне зростання доходів населення від трудової діяльності за рівня інфляції 1,3 відсотка за І квартал 2007 року.

4. Позитивна динаміка розвитку майже всіх видів діяльності дає підстави стверджувати, що зростання ВВП у І кварталі становитиме не менше 8 відсотків. Уряд підтвердив правильність обраної політики та спроможність досягти сталого економічного зростання в країні.

5. Беручи до уваги інформацію, оголошену учасниками засідання, експертні висновки науковців, представників профспілок та громадських організацій, Комітет з питань економічної політики вважає за необхідне звернути увагу Президента України, Кабінету Міністрів України, представників наукових, громадських, профспілкових організацій на нестабільну політичну ситуацію, що спричинена Указом Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, яка може призвести до економічної кризи в країні.

6. Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України, враховуючи виникнення нестабільності, спричиненої Указом Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, розробити низку необхідних заходів з недопущення кризових тенденцій у соціально-економічному розвитку держави та забезпечення:

високого рівня та швидких темпів зростання обсягу національного виробництва та споживання (внутрішнього валового продукту);

стабільного макроекономічного стану;

достатнього рівня зайнятості населення;

стабільного рівня цін;

платіжної дисципліни у розрахунках;

стабільної інвестиційної привабливості країни;

плідної зовнішньої торгівлі та руху капіталу;

стабільного рівня життя населення та соціальних гарантій, відповідно до норм діючого законодавства України.

7. Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України забезпечити підготовку та прийняття проектів законів України, які безпосередньо впливають на економічний розвиток держави та мають стратегічне значення, серед яких:

Державна програма соціально-економічного розвитку на 2007 рік;

Програма діяльності Кабінету Міністрів України на середньострокову перспективу;

Податковий кодекс України;

закон про акціонерні товариства;

закон про Фонд державного майна України.

8. Звернути увагу Президента України на невиконання статті 106 Конституції України щодо звернення Президента із щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

9. З метою недопущення політичної, економічної та соціальної кризи запропонувати Президенту України призупинити дію Указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України до винесення рішення Конституційним Судом України.

10. Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України забезпечити належне інформування громадськості про тенденції у соціально-економічному розвитку держави у 2006 році та протягом І кварталу 2007 року.

11. Опублікувати рішення комітету в газетах «Голос України» та «Урядовий курєр».