Втрати України на шляху, який вона пройшла за роки своєї незалежності, це не лише втрати у добробуті чи кількості населення. Українці нарешті почали втрачати ілюзії та вчитися вірити в себе й покладатися лише на себе. А це вже здобуток. Щоправда, українці ще не набули звички постійно аналізувати свої помилки. І не втратили потягу до економічних реформ, не підкріплених концептуально, всупереч слушному твердженню, що краще не робити нічого, ніж робити погано.

У своїй книжці «Баланс незалежності: хроніка економічних реформ 1989—2005 років», яка вийшла друком у видавництві «Критика», знаний економіст, доктор економічних наук, заступник голови Національного банку України Олександр Савченко зібрав свої роботи, науково-популярні статті та інтервю, опубліковані протягом 1989—2006 років у різних виданнях. Найперша публікація була вміщена у жовтні 1989-го в журналі ЦК КПУ «Під прапором ленінізму», а найостанніша в урядовій газеті незалежної України у березні 2006 року.

Є у книзі і моє інтервю з О. Савченком, надруковане 1991 року в журналі «Нова генерація». У вступі до інтервю сказано: «У тридцятитрирічного доктора економічних наук, професора Київського інституту народного господарства, голови Економічної Ради Руху Олександра Савченка з відомим астрологом Павлом Глобою спільне те, що обидва носять бороди і обоє передрікали, що СРСР розпадеться цього року. Правда, якщо Глобі такий висновок «підказали» зірки та інші невідомі простому смертному сили, то Олександр Савченко користувався суто економічними розрахунками. Широкому загалові про це він повідав 17 червня зі сторінок популярного на Заході видання «Волстрит джорнал». Зокрема, Савченко наголосив, що розпад СРСР почнеться разом із розпадом КПРС, яка цементує імперію. Пророчість цього передбачення засвідчили події, які сталися невдовзі після серпневого партійно-військового путчу».

Автор книжки адекватно відобразив кожен крок на шляху незалежності. Спочатку як науковець досить радикально теоретично обгрунтувавши економічну і політичну незалежність, а потім практично захищаючи і підтверджуючи це як визнаний фахівець банківської справи заступник голови НБУ, виконавчий директор Європейського банку реконструкції і розвитку, голова правління австрійського банку «Credіtashtalt Ukraіne», голова правління Міжнародного комерційного банку. Впевнений, запропонований у публікаціях аналіз стану справ допоможе читачеві краще розібратися у конкретних ситуаціях нашої новітньої економічної історії.