Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко провів у Славутичі (Київська область) нараду з питань виконання законодавства України про ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальний захист потерпілих від неї.

Зазначалося, що минає 21 рік після найбільшої у світі техногенної катастрофи, майже сім років після дострокового зупинення ЧАЕС, а далеко не все зроблено, що намічалося. Зокрема, досі не введено в експлуатацію жоден з обєктів, що будують за міжнародними проектами, завершити які планували ще у 2001—2004 роках. У середньому затримки за всіма проектами — 5—7 років, а початкова вартість їх зросла у 1,5—2 рази. Через неготовність нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) за шість років на станції не приступили до реальних робіт зі зняття її енергоблоків з експлуатації. Лише на початку квітня нинішнього року розпочалися широкомасштабні демонтажні роботи в машинному залі № 1. Зволікають і з будівництвом нової захисної оболонки «Укриття-2».

Наголошувалося також, що не повною мірою виконується Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Є велика заборгованість держави з виплат цій категорії громадян компенсацій за харчові продукти та шкоду, заподіяну здоровю, з допомоги на оздоровлення, із доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях тощо.

Учасники наради ознайомилися із станом будівництва окремих обєктів на ЧАЕС, ухвалили відповідні рекомендації Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

У нараді взяли участь народні депутати, представники міністерств і відомств.