Знаменитому лікареві виповнилося 70

Цими днями райцентр Кобеляки хоч на день став... маленькою «столицею». Адже на ювілейні урочистості з нагоди 70-річчя народного лікаря Миколи Касьяна зїхалися сюди сотні відомих людей з усієї України, близького та далекого зарубіжжя. Тож у залі місцевого Будинку культури й справді, як то кажуть, яблуку ніде було впасти.

... Якщо в Кобеляках запитати, де вулиця Леніна, 17, то не всяк і скаже. Але варто згадати імя Миколи Касьяна, і дорогу до його Центру мануальної терапії покаже кожен. Ще б пак! Нема в місті ні старого, ні малого, хто не знав би уславленого лікаря. Втім, знає його увесь світ. Через руки Миколи Андрійовича «пройшли» тисячі пацієнтів, які приїздили до Кобеляк ледь не з усіх континентів. Серед них відомі політики та військові, космонавти, художники, письменники і журналісти, зірки естради й телеведучі...

Самого Касьяна теж кликали працювати і в Москву, й до Америки, Ізраїлю, Німеччини, де обіцяли золоті гори, та лікар вважає, що сили для праці дає йому саме рідний край: «Моя столиця Кобеляки!»

Тим паче, що кілька років тому збулася таки заповітна мрія Миколи Андрійовича: є тепер і в самих Кобеляках Центр мануальної терапії. Приміщення це починали будувати ще за радянських часів, довгі роки вважали довгобудом, на його завершення усе не знаходилося коштів, аж доки не долучився до справи колишній глава президентської адміністрації Віктор Медведчук. Тепер тут є у Касьяна навіть власний музей, де зібрано численні подарунки, нагороди, книги й картини, фотодокументи про життя народного лікаря, що вже стало частиною історії самих Кобеляк.

У лікаря Касьяна надійний тил його сімя: дружина Андріана та син Ян. «Моя дружина мила й хороша, каже Микола Андрійович. Вона завжди була поруч, у скрутні хвилини радила мені не впадати у відчай, завдяки її підтримці та любові я й добився всього цього».

У Миколи Касяна стажувалося більш як дві тисячі чоловік, десятьох із них він вважає справжніми своїми учнями, тому був надзвичайно радий, коли у день ювілею до нього приїхав чи не найталановитіший Джалал Саїдбегов з Італії.

... Урочистості закінчилися, та робота в Касьяна не припиняється. Як і завжди, вже о... третій ночі, Микола Андрійович відкриває двері свого Центру назустріч чужій біді, адже їдуть і їдуть до нього люди з єдиною надією на порятунок.

А своє життєве кредо Микола Касьян сформулював у таких поетичних рядках:

З ювілеєм Вас, лікарю!

І многая літа на добро людям!

Полтавська область.

На знімку: М. Касьян.

Фото автора.