Ранкове засідання 13 квітня

У Голови Верховної Ради є всі підстави підписувати і оприлюднювати рішення, які парламент прийняв після 2 квітня. Про це заявив народний депутат Петро Цибенко (КПУ) під час оголошення заяв і пропозицій народних депутатів.

Парламентарії вже вкотре закликали Віктора Ющенка зупинити дію указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, поважати Конституцію, відстоювати інтереси всієї країни, а не окремих політиків, і розпочати конструктивні переговори з парламентською більшістю. Бо, наголошував соціаліст Ярослав Мендусь, головне джерело влади не Президент, а народ. Він також звернувся до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради з проханням розглянути звинувачення Президента України Віктора Ющенка, озвучені ним під час прес-конференції, нібито закон «Про Кабінет Міністрів України» був ухвалений шляхом підкупу депутатів. Якщо у гаранта Конституції є докази підкупу, він зобовязаний передати ці відомості в компетентні органи, переконаний Ярослав Мендусь.

«Ми готові йти на вибори, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду», — зазначив глава парламенту Олександр Мороз. Однак нині, на його переконання, треба шукати компроміс. «Є конституційна постанова Верховної Ради, яка не може бути ніким відмінена і має такую само юридичну силу, як і указ Президента», — наголосив головуючий і додав, що, на відміну від указу, вона не суперечить Основному Закону.

А народний депутат Лев Гнатенко звернувся до Президента з проханням у найближчі терміни привести склад РНБО у відповідність із законом.

Народні депутати ратифікували кредитну угоду (третій проект) «Ремонт автомобільної дороги Київ Чоп» між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку. Це колосальний інвестиційний проект, наголосив Голова Верховної Ради, важливий для держави. Як зазначив доповідач, член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віталій Хомутиннік, прийняття проекту сприятиме завершенню внутрішньодержавної процедури з боку України для набуття угодою чинності.

За попередньою оцінкою, загальна вартість третього проекту становитиме 677,5 млн. євро, повідомив парламентарій, з яких 400 млн. євро видається під державні гарантії. 277,5 млн. євро планує профінансувати Укравтодор за рахунок власних коштів.

Виконання проекту, зазначали народні депутати, покращить сполучення з країнами Європейського союзу, сприятиме прискореному розвитку малого і середнього бізнесу, поліпшить економічну ситуацію в районі транспортної магістралі і збільшить кількість робочих місць.

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» (щодо реклами), який народні обранці ухвалили у першому читанні, спрямований на розвиток туристичної галузі. Запропоновані зміни сприятимуть покращанню економічного та інвестиційного клімату і, безперечно, підвищать міжнародний імідж України.

Крім того, парламентарії ухвалили зміни до деяких законів України (щодо розвитку державних аварійно-рятувальних служб і проведення заходів у сфері попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру)

Головна мета проекту профілактика, захист здоровя та життя людини, її морально-психологічного стану, уникнення перетворення захворювань, які можуть зявитися під час виконання службових обовязків, на професійні. А також створення належних умов розвитку державних аварійно-рятувальних служб. Нині, зазначали депутати, склалася вкрай негативна ситуація стосовно розвитку та технічного переоснащення державних аварійно-рятувальних служб, які підпорядковані МНС України. Бюджетні асигнування на діяльність цих служб постійно скорочується. Тому вони не можуть придбати нову сучасну техніку. Постраждалі від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, громадяни, які були залучені до ліквідації надзвичайних ситуацій, а також рятувальники потребують систематичної медико-психологічної реабілітації, оскільки наслідки постійних психологічних стресів можуть проявлятися впродовж тривалого часу.

Реалізація проекту вимагатиме фінансових витрат із державного бюджету України на виконання загальнодержавних програм. (Орієнтовно 2400 рятувальників щороку мають пройти курс медико-психологічної реабілітації, на що витрати з державної казни становитимуть не більш як 10 — 10,5 мільйона гривень.)

Парламентарії ухвалили в цілому зміни до законів «Про реабілітацію інвалідів в Україні» (щодо жінок після мастектомії), «Про податок на додану вартість» (щодо оздоровлення дітей). Звільнення від ПДВ операцій з поставки путівок на оздоровлення на території країни фізичних осіб віком до 18 років, зазначали депутати, дасть змогу зменшити податкове навантаження і покращить фінансовий стан закладів, які надають такі послуги. Закон «Про перелік памяток культурної спадщини, які не підлягають приватизації», депутати прийняли у першому читанні.

На початку ранкового засідання парламентарії привітали свого колегу Григорія Ілляшова (на знімку) з днем народження і заслухали попередній звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів про організацію та здійснення прослуховування телефонних розмов і стеження за народними депутатами України, суддями Конституційного Суду України, судів загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.