Після відомого Президентського указу опозиційні сили вже готуються до нових виборів. Законність даного указу має підтвердити або спростувати Конституційний Суд. Тільки після його рішення коаліція почне діяти. Однак уже нині її лідери не відкидають можливості виборів. Багато хто з експертів стверджує, що вони істотно не вплинуть на розклад політичних сил в Україні. А яка буде диспозиція політичних партій, якщо парламентські вибори таки відбудуться? Це питання коментує «Голосу України» заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Порядок переможців залишається незмінним уже кілька років: ПР, потім БЮТ, «НУ» і ліві. Різниця, що намітилася, тільки в складі лівого крила тепер це будуть, зважаючи на все, домінуючі комуністи та маніпульована партія Вітренко (ПСПУ). Що, на наш погляд, є негативною тенденцією для демократичного суспільства. Дотепер мякий дрейф прихильників лівих ідей до центру, до соціал-демократії збігався з євроінтеграційними процесами і зростанням відкритості суспільства, громадянської активності та політичної культури населення. Однак неадекватна політика лідерів соціалістів, тим більше на тлі попереднього досвіду обєднаних псевдо-соціал-демократів, сприяла відновленню радикальних гасел, неконструктивних, натомість таких, котрі цілком відповідають протестним настроям, що посилюються. Безумовно, ніша ліво-центристської партії не залишиться порожньою або туди офіційно мігрує БЮТ, або, що ймовірніше, досвідчені політики, які «випали з обойми», створять новий партійний проект під залишки цього електорату. І процес «соціал-європеїзації» відновиться, фактично, з нуля.

Склад лівого блоку нового парламенту не є основною інтригою. Сьогодні принципово інше. А саме чи вдасться опозиції обєднатися і досягти паритету з Партією регіонів або навіть повернути регіоналів в опозицію. Втім, останнє малоймовірно. Багато що залежить від того, хто очолить список Народного союзу «Наша Україна». Якщо це буде Юрій Луценко, то результат, безумовно, буде вищий.

У цифрах розклад буде приблизно такий: ПР приблизно 30%, БЮТ приблизно 20%, «НУ» — до 15—18%, КПУ до 6—8%, ПСПУ мінімальні 3—4%. Тобто паритет «НУ»—БЮТ і ПРКПУПСПУ це максимальний результат. Про зміну ролей влади й опозиції поки що не йдеться.