Угоду про створення виборчого блоку «Рух-Українська правиця» підписали Борис Тарасюк (НРУ), Юрій Костенко (УНП) та Анатолій Матвієнко (УРП «Собор»). Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі НРУ.

Керівники правоцентристських партій, керуючись рішеннями власних зїздів, які пройшли 10 квітня, узгодили спільну участь в дострокових парламентських виборах, а також визначили квоти представництва кожної партії у виборчому списку.

Міжпартійний зїзд блоку «Рух-Українська правиця» відбудеться 16 квітня.

«Враховуючи те, що Україна перебуває на межі громадянського конфлікту, Українська народна партія, наступаючи на горло своїй правій пісні, запропонувала вийти на вибори спочатку пропрезидентським мега-блоком, а після того, як цю ідею не сприйняла лідерка БЮТ, звернулася з ідеєю право-ліберального блоку до НСНУ. Позиція керівництва НСНУ мені невідома й досі», — повідомив лідер УНП Юрій Костенко. Він наголосив, що його «дивує позиція БЮТ та НСНУ, які перед загрозою єдності країни керуються власними амбіціями. «Це складна річ обєднувати правих», — додав Костенко.

Представники блоку передали в Центральну виборчу комісію установчі документи. Як заявив голова НРУ Борис Тарасюк, до блоку «Рух-Українська правиця» можуть приєднатися й інші національно-демократичні партії.

***

Всеукраїнська партія Народної довіри першою повідомила Центральну виборчу комісію про свій намір брати участь у позачергових парламентських виборах. Про це заявив лідер партії Андрій Азаров. Відповідну заяву було подано до ЦВК ще 6 квітня. «Ми зареєстровані як претендент на участь у виборах, і сьогодні ми готуємо документи, щоб провести зїзд, щоб подати своїх кандидатів у депутати Верховної Ради. І ми сьогодні заявляємо про те, що ідеологію, яку ми створили, якої дотримуємося, ми хочемо відстоювати на кандидатських майданах», — зазначив А. Азаров.

***

Партія «Реформи і Порядок» увійшла до виборчого Блоку Юлії Тимошенко. Таке рішення ухвалили делегати першого етапу ХІІІ позачергового зїзду партії «Реформи і Порядок». До БЮТ приєдналася і Українська соціал-демократична партія. Відповідне рішення ухвалив VІ позачерговий зїзді УСДП. Після цього лідери «Батьківщини» — Юлія Тимошенко, ПРП Віктор Пинзеник та УСДП Євген Корнійчук підписали відповідну угоду.

***

Партія «Демократичний Союз» офіційно повідомила про обрання головою партії Олександра Біловола. Володимир Горбулін склав із себе повноваження голови партії, повідомила прес-служба Мінюсту.